”Det finns inget som integrerar människor så bra som idrott och motion,”säger Jonas Colting, triathlet, föreläsare och hälsoinspiratör. Foto: Privat

Han ska simma runt Gotland – för folkhälsans skull

Publicerad

För första gången någonsin kommer en person att simma runt Gotland. Det är triathleten Jonas Colting, som genom simturen, vill inspirera till ökad träning och uppmana landets politiker till att värna om folkhälsan.

Med start i mitten av juni kommer Jonas Colting, bland annat flerfaldig vm-medaljör i triathlon, föreläsare och hälsoinspiratör, att simma runt hela Gotland. Det rör sig om en sträcka på mellan 32-34 mil där närmare två mil ska tillryggaläggas varje dag under tre veckors tid.

– Det blir ett stort fysiskt äventyr som ska inspirera andra, sen har simningen en större och viktigare agenda än så, säger Jonas Colting.

Bättre grepp om folkhälsan

Han syftar på viljan att uppmuntra till ett bättre grepp om folkhälsan i Sverige och att se motion som en väg till integration. Start och mål går i Visby och äventyret avslutas mitt under Almedalsveckan.

– Simningen ska bli en plattform för att driva frågan om folkhälsan, något som svensk politik borde investera mer i, vi hoppas på att kunna bygga ett momentum runt det här, säger Jonas Colting.

Utmana politikerna i simning

Väl framme i Visby kommer Jonas och hans team att försöka sprida kunskap om syftet på flera sätt. Bland annat vill Jonas utmana partiledarna i simning för att se vilka av dem som klarar 200 meter på öppet hav, kravet för simkunnighet.

– Det finns mycket vi kan göra, det känns helt rätt att göra det här på Gotland och helt rätt att göra det under Almedalsveckan, vill man på något sätt påverka politiskt är det rätt plats att göra det på.

Brinner för ämnet

Det är inte första gången Jonas använder sig av simning för att förändra. 2014 simmade han mellan Stockholm och Göteborg, en sträcka på 64 mil, för att samla in pengar till organisationen Wateraid. Två år senare simmade han åtta mil runt den thailändska ön Phuket för att uppmärksamma föroreningarna i våra hav och vikten av simkunnighet.

– Jag jobbar bland annat med att coacha människor och det finns ingen viktigare fråga för Sverige än folkhälsan, för ett land där folk blir sjukare och sjukare, det kostar inte bara oerhört mycket pengar utan det kostar även mycket i humankapital, säger Jonas.

En fråga om integration

I dagens Sverige är folkhälsan nu mer än någonsin kopplad till integration, menar Jonas.

– Där har vi verkligen något att bita i, till exempel att unga flickor inte får det utrymme i bassänger som de förtjänar, dessutom är simkunnighet en färdighet som är livsviktig att äga och en mänsklig rättighet anser jag.

– Det finns så många olika infallsvinklar i detta, folkhälsan är en oerhört viktig fråga som vi måste bygga in i samhället, avslutar han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.