Foto: svt/”Smarta gator”

Han vill att barn ska kunna leka på gatorna igen

Uppdaterad
Publicerad

Alexander Ståhle leder arbetet med att ta fram modeller för hur framtidens stadsgator ska se ut och det verkar som om Sverige ligger på efterkälken jämfört med andra länder.

”Smarta gator” är ett av landets största trafikforskningsprojekt just nu, det har fått tio miljoner kronor av forskningsmyndigheten Vinnova. Målet är att ta fram modeller på nya svenska stadsgator. Alexander Ståhle leder arbetet och berättar att man kommit längre på många andra håll i världen och att trenden genomgående är att putta bort bilarna från innerstäderna:

– För att ge plats åt människor. Kanske kan framtidens gaturum se ut som det gjorde innan bilen tog över, med lekande barn på gatorna.

Men för att nå dit måste nuvarande regler för gatuplanering göras om, det är gjorda för en annan tid och andra behov, enligt Alexander Ståhle.

Forskargruppen har under sitt första år 2019 inventerat läget i landets kommuner och märkt behovet av nya regler. 2020 ska gruppen skapa några experimentgator i Stockholm och komma med förslag på nya gatutyper. Projektets sista år, 2021, ska man ta fram en gatudesignguide som kan bli underlag för en ny svensk gatustandard.

I skisser som gruppen tagit fram har man tagit en bild från en vanlig svensk förort och sedan testat olika framtidsscenarier. Här är originalbilden:

Foto: Från forskningsprojektet ”Smarta gator”

Här är en möjlig framtidsbild om trafiken får växa fritt utan ingrepp från stadsplanerare:

Foto: Från forskningsprojektet ”Smarta gator”

Här är en framtidsvariant där nya typer av fordon tar över stadsbilden:

Foto: Från forskningsprojektet ”Smarta gator”

Och här är slutligen en version där bilarna fasats ut för en miljövänligare stadsmiljö:

Foto: Från forskningsprojektet ”Smarta gator”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.