Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Handeln utökar öppettider Foto: SVT

Handeln utökar öppettider

Publicerad
Långsamt, långsamt börjar handeln ha längre öppettider igen. Många butiker minskade både personalstyrkan och öppettiderna i början av coronapandemin.

– Det var ju en stor chock naturligtvis när den där pandemin drog igång, säger Joakim Ritzén, centrumchefen för Ingelsta shopping i Norrköping.

Stora delar av handeln gjorde en tvärbromsning och i stort sett var det bara livsmedelshandeln som lyckade behålla kunder. När kunderna uteblev gick intäkterna ner och många butiker har tvingades permittera personal. Med färre på plats i butiken blev följden att öppettiderna i många fall drogs ner ordentligt.

Ett trevande trendbrott

Nu är det en försiktig vändning på gång. I Norrköping planerar Ingelsta Shopping att utöka öppettiderna i slutet av juni, även om de inte återgår till de tider som gällde innan pandemin. I ett köpcentrum i Motala har redan en del butiker valt att hålla öppet längre.

Risken finns att det kommer en ny våg av smittspridning i höst, men Joakim Ritzén tror att den kan bli lindrigare för handeln.

– Då har vi ju faktiskt provat på det här och är rätt så duktiga på att anpassa oss. Vi håller avstånd, vi respekterar varandra, vi tvättar händerna, säger Ritzén.

Säker är han inte, men gissar ändå att effekterna på handeln kommer att bli mindre, om det kommer en ny våg i höst.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Norrköping

Mer i ämnet