Många kommuner saknar i nuläget samverkan och rutiner för ärenden som gäller bortförda barn och vuxna eller barn som uppges vara gifta. Foto: Grafik: Måns Båth

Många kommuner saknar kännedom om bortförda barn

Uppdaterad
Publicerad

En övervägande del av landets kommuner behöver förändra sina rutiner när det gäller hanteringen av ärenden som gäller bortförda barn och vuxna. Det visar en kartläggning som gjorts av det nationella kompetensteamet mot hedersrelaterat våld och förtryck vid Länsstyrelsen Östergötland.

En webbenkät skickades ut till socialtjänstförvaltningen och utbildningsförvaltningen i alla landets kommuner med temat bortförda personer och barn som uppges vara gifta i en hederskontext.

För de som svarade på enkäten till socialtjänsten svarade endast 43 av 192 kommuner att de hade någon kännedom om bortförda personer under 2019.  

Totalt handlar det om om 199 personer – varav 86 procent är barn.

I samma undersökning hade endast 27 av 192 kommuner någon kännedom om barn som uppges vara gifta.

Länsstyrelsen antar att det finns ett stort mörkertal i landet. Foto: TT

Över 30 procent av kommunerna svarade inte

Över 30 procent av landets kommuner har inte har svarat på undersökningen, och på grund av det så tror Länsstyrelsen att det finns ett stort mörkertal på antalet bortförda personer och barn som anges vara gifta i landet.

En majoritet av kommunerna uppgav också att hanteringen av dessa ärenden kan förbättras.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.