Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Här är de nominerade till Östergötlands arkitekturpris

Här är de nominerade till Östergötlands arkitekturpris

Publicerad

Nu har de nominerade till Östergötlands arkitekturpris 2020 presenterats av branschorganisationen Sveriges Arkitekters lokalavdelning i Östergötland.

Vinnaren offentliggörs vid avdelningens årsmöte i slutet av februari.

I videoklippet här ovanför kan du se de nominerade.

De nominerade är:

Matteuskyrkan, Norrköping

Arkitekt: Fredriksson arkitektkontor AB, Norrköping, genom arkitekterna Felix Lotz och Mats Fredriksson. Arkitekter SAR/MSA

Beställare och byggherre: Svenska kyrkan, Norrköpings pastorat genom fastighetschef Kerstin Holmberg.

Entreprenör: Erik Sjögren byggnads AB.

Motiveringen lyder:

”Matteuskyrkan i Norrköping invigdes 1892 och är ritad av Helgo Zettervall. Den nygotiska kyrkan har nu fått en tillbyggnad som färdigställts under året.

Tillbyggnaden nomineras för att den visar på en bebyggelsehistorisk tradition som skapar tidlösa egenskaper, men tillbyggnaden innehåller också egna formmässiga kvalitéer. De övertygar genom sina rumsliga kvalitéer med en passande planmässig organisation som respekterar och kompletterar kyrkans funktion som en viktig och central mötesplats.

Volymen är balanserad och passar i förhållande till kyrkobyggnaden, som fortsatt dominerar som stadsdelens bebyggelsemässiga huvudaktör. Den nya byggnaden visar ett självständigt uttryck, med hög ambitionsnivå, och en utformning som på ett tilltalande sätt skapar dialog med kyrkans arkitektur.

Rytmisering är lika med kyrkobyggnadens och båda har fasadmaterial utförda i tegel, cement, glas och koppar. Summerat visar arkitekturen på en formrikedom och gestaltningsvilja som sällan får möjlighet att förverkligas i nya byggnader.

Arkitektoniskt passar tillbyggnaden på ett övertygande sätt med den nygotiska kyrkobyggnaden.”

Nykvarnsholmen, Linköping

Landskapsarkitekt beställare: Linda Moström, Stadsmiljökontoret Linköpings kommun.

Landskapsarkitekt konsult: Anders Eriksson och Anna Flack, WSP Sverige AB.

Beställare/Byggherre: Linköpings kommun i samarbete med Tekniska Verken.

Motiveringen lyder:

”Projektet nomineras för att det är ett positivt bidrag i Linköpings stadsmiljö med fokus på behov och värden för både människor och natur. På platsen möts natur, historia, pedagogik, teknik och estetik.

Tekniska förutsättningar har vävts samman med värden för vistelse och ekologi till en helhet som respekterar och ansluter väl till sitt sammanhang. Platsen ger värden under hela året och för många målgrupper, samt bjuder på en spänning i vattnets olika uttryck och funktioner.

Projektet ger inte bara värden på platsen utan även i ett större sammanhang, genom att vara en del av stadens planerade stadspark, skapa förutsättningar för ett mer levande vattendrag samt öka allmänhetens kunskap om biologi och historia.”

Bostadskvarteret Garvaren, Norrköping

Arkitekt: Arkitektur+Development Reppen Wartiaine; Ingrid Reppen, Kai Wartiainen, Andrei Magureanu.

Byggherre: Botrygg AB

Motiveringen lyder:

”Byggnaderna nomineras för att de på ett utmärkt sätt tillvaratar platsens förutsättningar. Volymmässigt samspelar de väl med omgivningens storskaliga och tunga fasader samtidigt som de uppvisar en uppstudsig kontrast till sin omgivning.

Bl.a. genom otraditionell fönstersättning och ett rikt ”taklandskap” lämnar man det slätstrukna bakom sig. Även fasaderna mot innergården bjuder på spännande överraskningar och välbehövlig upplevelse av ljus och luft i förhållande till sin omgivning.

Genom sin lekfulla gestaltning och sina oortodoxa fasaddekorationer bidrar den nya bebyggelsen i Kv. Garvaren till förnyelse av stadsbilden och en rik arkitekturupplevelse.”

Ödeshögs digitala utvecklingsplan

Arkitekt: Rebecka Bäck, samhällsbyggnadschef/landskapsarkitekt LAR/MSA och Erik Blomdahl, planeringsarkitekt FPR/MSA.

Beställare: Kommunfullmäktige Ödeshögs kommun

Motiveringen lyder:

”Projektet nomineras för att det visar på möjligheten att ta fram en helt digital översiktsplan med små medel, ett fåtal resurser och högt engagemang i en mindre kommun.

För att få till en hållbar och förankrad översiktsplan krävs mycket engagemang av tjänstepersoner, politiker och medborgare. Ödeshögs kommun har lyckats att få med detta i en demokratisk process, tack vare en kontinuerlig och uppsökande dialog. Trots att kommunen är liten och har små resurser har arbetet utförts helt i egen regi.

Att göra en digital översiktsplan kan göras på många sätt. Detta är ett bra exempel på en pedagogisk och användarvänlig översiktsplan som kan användas inte bara av tjänstepersoner utan även av politiker, medborgare näringsliv och myndigheter.”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer