Foto: SVT

Här är sexbarnsfamiljen på landet som testar livet utan bil

Publicerad

I Linköpings kommun pågår en kampanj som uppmanar invånarna att ställa bilen och istället cykla, gå eller åka buss. Sexbarnsfamiljen Kilbrand i Kränge utanför Linköping hoppade på utmaningen.

I projektet får sammanlagt nio familjer under tre perioder fram till i mars nästa år prova att leva bilfritt. De utvalda familjerna får tillgång till elcykel, ellådcykel med plats för fyra barn, kollektivtrafik-resekort och tre livlinor med bilpool att använda i krislägen.

Familjen Kilbrand består – förutom föräldrarna Maria och Olle – av Stina, 13, Kalle, 10, Pelle, 7, Lisa, 5, Nisse, 3, och Putte, 1. Kränge ligger drygt en mil utanför Linköping. Pappa Olle cykelpendlar in till jobbet i stan. Mamma Maria är hemma med de tre yngsta barnen.

Linköping

Det är äldsta barnet Stina som varit drivande.

– Vi kan vara en förebild. Om vi klarar det, kan nån som bor inne i samhället också göra det, säger Stina

Utöver att familjerna i projektet måste klara sig utan bil, så måste de rapportera om sina upplevelser och vedermödor i sociala medier.

Enligt Google Maps så har familjen Kilbrand två alternativa cykelvägar in till Linköping. Foto: Google Maps

Idén kommer från Umeå som genomförde ett liknande projekt förra hösten. Satsningen är en del i Linköpings målsättning att bli en koldioxidneutral kommun till 2025.

Se och hör mer om sexbarnsfamiljen Kilbrand i videoklippet här ovanför.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Linköping

Mer i ämnet