Bland de tio mest engagerande klippen finns en annorlunda gravsten, en Stenålderskvinna och specialförband från USA på Gotland. Foto: SVT

Här är SVT-klippen som engagerade flest under 2021

Uppdaterad
Publicerad

Nyår är en tid för att summera året som gått. Vi på SVT Nyheter Öst har sammanställt vilka av våra nyhetsklipp som engagerade mest under 2021, och det är allt ifrån en annorlunda gravsten till ett hänsynslöst mord.

10. Stenålderskvinnan får nytt liv

Med hjälp av ett nästan 8000 år gammalt kranium och ny DNA-teknik har modellmakaren Oscar Nilsson återskapat en kvinna som dog för 7700 år sedan.

9. Krigargraven på Gotland

I augusti kunde vi berätta om arkeologistudenter från Uppsala universitet på Campus Gotland som gjorde ett unikt fynd. Det handlar om en krigargrav från järnåldern med välbevarat romerskt svärd och sporrar.

8. Kvinnomordet på Resecentrum

I september startade rättegången mot den 40-årige man som åtalas för att ha mördat sin ex-hustru på Resecentrum i Linköping på förmiddagen den 15 april. Mannen dömdes senare till livstids fängelse för mord.

7. Hennes son fick en discograv

Noel dog när han bara var nio år gammal. Mamma Carolina Jernberg ville att sonens gravsten skulle vara något speciellt som passade honom och därför blev det en discograv.

6. Tre ton fisk i ett enda drag

För att försöka återställa balansen i en av Östergötlands många övergödda sjöar testade Länsstyrelsen metoden att drastiskt minska på vitfisken i sjön.

5. Specialförband från USA övar på Gotland

I oktober fångade vi när Amerikanska specialförband landade på en landsväg utanför Visby. Övningen var ett resultat av den avsiktsförklaring som Sverige och USA undertecknade 2016.

4. Det renoverade 1700-talstorpet

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ med in i Claes och Pia Söderhielms renoverade 1700-talstorp i Mormorsgruvan utanför Åtvidaberg Foto: Christian S Zetterdahl/SVT

I lummig natur, bland skog och åkermark intill den gamla koppargruvan i Åtvidaberg ligger Claes och Pia Söderhielms torp som de renoverade under tio år.

3. Mördarnas hänsynslöshet

I april startade rättegången mot sex män som misstänktes för delaktighet för uppmärksammade gängmord i Norrköping. I samband med det publicerade vi unika bilder ur polisens förundersökning om dubbelmordet utanför en öppen nattklubb den 5 december 2019. Samtliga misstänkta dömdes senare i både tingsrätt och hovrätt, fyra av dem till livtids fängelse.

2. Ewas unika dockhus

Coronapandemin präglade även 2021. När aktiviteter ställdes in så valde Ewa Andersson i Norrköping att utveckla sin lite ovanliga hobby – att inreda dockhus.

1. Sömnlös i Visby: ”Vi är förtvivlade”

Det som engagerade mest under 2021 var nattlivet i Visby som orsakade katastrofala ljudnivåer i somras. Mariette och Mats Lund kunde inte sova ordentligt under hela juli.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.