Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: SVT

Här är partiernas starkaste och svagaste fästen

Publicerad

Valresultaten börjar bli färdiga och här är de platser där partierna lyckats bäst och sämst i Östergötland och på Gotland.

I Östergötland gick de stora partierna framåt medan Miljöpartiet och Liberalerna backade på flera platser.

I videon ovan visar vår reporter Carl Bruno Tersmeden kommunerna där partierna inte längre finns med i kommunfullmäktige.

Följ dina lokala nyheter om valet i Östergötland och på Gotland

Socialdemokraterna

+ Partiet har tidigare haft sina starkaste fästen i stadsdelen Skäggetorp i Linköping, men nu ligger plötsligt Socialdemokraternas två starkaste östgötska fästen i Motala, dels Charlottenborg men framförallt Ekön där partiet fått  54,2 procent av rösterna.

- Svagast är partiet i Söderköpings skärgård, I distriktet Sankt Anna-Börrum blev det 12,4 procent.

Sverigedemokraterna

+ I Regna i de nordligaste delarna av Finspångs kommun fick Sverigedemokraterna sitt bästa resultat, 33,5 procent.

- I stadsdelen Ryds centrala delar i Linköping, distriktet Ryd 5, så fick partiet bara 4,2 procent av rösterna.

Moderaterna

+ Lindöborna i Norrköping brukar toppa moderatstatistiken och gör det det här valet också. I valdistriktet Lindö Östra fick partiet 48,4 procent av rösterna.

- Skäggetorpsborna i Linköping verkar inte vara så imponerade av Moderaterna, i distriktet Skäggetorp 4 blev resultatet 4,9 procent.

Centerpartiet

+ I Torpa i Ydre kommun lyckades Centerpartiet få hela 41% av rösterna. Tidigare har partiet varit som starkast på Gotland, men där blev i år det bästa resultatet i Burgsvik med 33,9 procent.

- Partiet fick sina sämsta siffror i Vadstena och Norrköping, allra minst andel röster blev det i Norrköpingsstadsdelen Eneby Centrum med 1,8 procent.

Kristdemokraterna

+ Kristdemokraterna får alltid sina bästa östgötasiffror i Ödeshög, så också i år. I distriktet Lysing fick partiet 32,1 procent av rösterna.

- Partiet hamnade under 2 procent i flera distrikt på Gotland, allra sämst gick det i Visby Öster med 1,2 procent. I Östergötland blev bottennoteringen distriktet Ringdansen i Norrköping med 2,4 procent.

Vänsterpartiet

+ Vänsterpartiet har gjort ett starkt val i flera Norrköpingsdistrikt, allra bäst gick det i Nordantill nordväst med 21,6 procent av rösterna.

- I Vadstena blev det dåliga siffror för Vänsterpartiet, allra sämst gick det i distriktet Alvastra, med 0,6 procent av rösterna.

Miljöpartiet

+ Det är i Visby Innerstaden partiet gått starkast med 13,4 % av rösterna. Det starkaste fästet i Östergötland blir Linköpingsdistriktet Domkyrko 11 (Fridhem) men 11,8 procent.

- I Ljusfallshammar i Finspångs kommun gjorde partiet inte så bra ifrån sig, där blev det 0 röster och 0 procent.

Liberalerna

+ Partiets starkaste distrikt i Östergötland blev även i år ”Mantorps centrum mfl”, där partiet blev näst största parti efter Socialdemokraterna med 23,2 procent.

- I två distrikt i Ydre kommun, Asby och västra Ryd fick Liberalerna inte några röster alls, alltså 0 procent.

Några andra partier

I Horn-Hycklinge-Björkfors blev Landsbygdspartiet Oberoende största parti med 34,4 procent av rösterna. 

Lokalpartiet Konsensus i Vadstena lyckades bäst i distriktet ”Gamla Söder-Nya Söder-Hertigen mfl ” där blev Konsensus största parti med 28,8 procent. 

I centrala Linköping och distriktet S:t Lars 7 gjorde Linköpingslistan sitt bästa resultat med 17,2 procent av rösterna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Följ dina lokala nyheter om valet i Östergötland och på Gotland

Mer i ämnet