Här blir gammal bipaviljong åter hem för bin

Uppdaterad
Publicerad

Malena Bendelin vill åter ge plats för bina på gården som hennes farmor och farfar köpte 1964 i Väte i mellersta Gotland. Huset byggdes för bin redan på 1930-talet av tidigare gårdsägaren Carl Olofsson och var bipaviljong ända fram till 1960-talet.

När Malena Bendelin växte upp lekte hon bland annat affär i huset som har haft många olika funktioner genom åren sen hennes familj tog över gården. Men nu vill hon att huset ska få återgå till sitt ursprung och vara hem för bin. Efter sommaren räknar hon med att huset är klart för bina att flytta in i ”Bipalatset”.

Det får plats med 31 bisamhällen men hon tror inte att hon kommer fylla hela huset, eftersom det bland annat finns mindre mat i landskapet idag än vad det gjorde tidigare.

– När bihuset byggdes här på 30-talet så fanns det en stor fruktträdgård. Idag finns lite kvar men på ritningar över gården så har vi ju sett att det var jättemycket fruktträd här, säger Malena Bendelin.

Biodling som intresse

Hon har haft sina bin i ett år nu och tycker att hon fortfarande är väldigt ny i hobbyn. Under året har inte bara intresset för bina ökat utan även för växter i naturen.

– Det är ju också en grej med att var biodlare att man automatiskt blir intresserad av växter. Jag trodde inte det men även jag har blivit väldigt intresserad, säger hon.

Huset är väl bevarat från när den förre gårdsägaren Carl Oloffson byggde bipaviljongen och det finns många smarta detaljer runtom i huset.

– ”Magnuse-Kalle” som han kallades var nog väldigt intresserad av bin. Han var till och med ordförande i Biodlarföreningen på Gotland och höll på fram till sin död 1960, säger hon.

Bipaviljonger i Sverige

Av dom bipaviljonger som finns bevarade i Sverige ser hon att det är få som används till biodling.

– På Gotland finns det några få stycken och inte så många som är i drift. Jag har fått reda på att idet finns ungefär 15 stycken i Östergötland men väldigt få av dom är i drift, där det faktiskt bor bin, säger Malena Bendelin.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer