Foto: bild:White Arkitekter

Här byggs nytt höghus till studenterna

Uppdaterad
Publicerad

Idag tas det första spadtaget för ett nytt studenthus på campus valla. Ett sju våningar högt hus med plats för 900 studieplatser ska bli universitetets nya entré.

 

– Det här huset ska dominera universitetet och bli den nya entrén, tanken är att det skall fungera som universitetets nav, säger Liv Öberg kommunikationsansvarig, Campus och affärsutveckling, Akademiska Hus.

Stå klart sommaren 2019

Det nya studenthuset ska bidra till en kreativ och attraktiv studiemiljö, skriver Akademiska huset i ett pressmeddelande. Planen är att det nya huset skall stå färdigt sommaren 2019 och rör sig om en yta på drygt 15 000 kvadratmeter.

Bibliotek, restaurang, samlingsrum, studierum och tillgång till rum där mat kan värmas är något av det som huset kommer att innehålla.

– Det är mycket tid som en student ska ägna åt självstudier eller studier i grupp och då behövs bra miljöer att göra det i. I studentundersökningar efterfrågar man ständigt fler studieplatser. Det kommer att innehålla varierade studieplatser där man kan sitta och plugga, både för grupper och för enskilda, säger Helen Dannetun,rektor Linköpings universitet. 

Rektor tar första spadtaget

Bakom byggnationen som beräknas kosta 400 miljoner, står Akademiska Hus och Linköpings universitet.

– Vi betalar ganska mycket för alla våra hus, vi bygger nya laboratorier och nya hus för olika typer av verksamhet och det var längesen vi byggde någonting för studenterna. Den här delen kommer att höja hyran marginellt i framtiden och det är viktigt att satsa på studenterna, säger Helen Dannetun.

Efterlängtat hus

Det nya huset är efterlängtat bekräftar Erik Claesson, kårordförande LinTek.

– Jag förväntar mig mycket, bättre studiemiljöer som ger bättre förutsättningar att klara av sina studier, säger han.

Hur föreställer du dig att detta kommer att se ut?

– Ett högt hus förväntar jag mig med mycket ljus, mycket fönster, mycket glas, mycket studenter och mycket liv, säger Erik Claesson.

Sju våningar, passar det in på universitetsområdet?

– Det tror jag nog. Det kommer att vara ett hus som sticker ut och det är väl det som är meningen också. De får gärna bygga fler våningar, om det skulle vara så, säger Erik Claesson.

Lithe Blås underhöll och åt bullar Foto: Jonas Roslund/SVT
Lithe Blås underhöll och åt bullar Foto: Jonas Roslund/SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer