Se när den kungliga elefanten föder i djurparken

Uppdaterad
Publicerad

På Kolmårdens djurpark har man fått ett nytillskott. För andra gången någonsin har en asiatisk elefant lyckats föda i Sverige.

Det var natten till den 17 mars som elefantmamman Bua, efter 21 månaders dräktighet, kalvade. Och elefantfödseln på djurparken är en kunglig historia. Elefantmamman Bua är en gåva från Thailands kung till det svenska kungaparet, och pappan Tonsak är en gåva från samme monark till den danska drottningen.

Den nyfödda väger 90 kilo och den svenske kungen har skrivit till djurparken att han som ”morfar” blir både glad och lycklig över den roliga händelsen i dessa ansträngda dagar. Hans Majestät och resten av kungafamiljen ser fram emot att besöka den lilla tjurkalven så snart som möjligt.

Något namn på den nyfödde har man inte kommit fram till ännu, men Rickard Sjödén som är informationsansvarig på djurparken säger att det lär bli något thailändskt, som hos de övriga familjemedlemmarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.