Kustbevakningen på väg ut för att kontrollera dem som fiskar efter gädda och abborre. Foto: Fredrik Sandberg TT/SVT

Här jagar kustbevakningen gäddfiskare

Uppdaterad
Publicerad

Återväxten av gädda och abborre på Gotland har länge varit hotad. Därför så råder det sedan flera år tillbaka ett fiskeförbud på dessa arter under lekperioden.

Mellan 1 mars och sista maj är det förbjudet att fiska gädda eller abborre på Gotland. Det är viktigt att förbudet efterlevs och för första gången så samarbetar länsstyrelsen och kustbevakningen med fiskekontrollen av de här arterna.

– Vi kommer att åka längst med kusten för att se om vi ser några spöfiskare eller någon som har satt nät. Vi har också personal från länsstyrelsen som kör parallellt med bil, säger Lars Lisspers från kustbevakningen Gotland, som tillsammans med sin kollega sjösätter en mindre båt i Kronvall på Gotlands västkust.

Gotland
Andreas Pettersson och Peter Landergren sköter kontrollen från land medan kustbevakningen spanar från havet. Foto: Patrik Widegren /SVT

Alla känner inte till förbud

Kontrollerna från land sköter länsfiskekonsulenterna Andreas Pettersson och Peter Landergren från länsstyrelsen på Gotland.

– Vi åker runt till olika ställen där vi vet att det fortfarande finns gädda och abborre. Det viktigaste är att informera om att det finns ett regelverk som ska följas, för det är inte alla som känner till det, säger Peter Landergren.

Anledningen till fiskeförbudet är att gäddan och abborren länge haft det svårt. En viss ljusning anas nu för abborren men för gäddan ser det fortfarande mörkt ut. Liknande fiskeförbud som det på Gotland, har också införts på flera håll i landet.

– Det är en kombination av orsaker som gjort att gäddan minskat. Dels har vi fiske, men också en övergödningsproblematik och att Östersjön ser ut som den gör, säger Andreas Pettersson.

Personal från Kustbevakningen och länsstyrelsen på Gotland förbereder sig inför dagens fiskekontroll vid Kronvall i Eksta. Foto: Patrik Widegren /SVT

Kan bli brottsanmälan

Varje fiskindivid är därför viktig i sammanhanget. Från havet och från land försöker man nu hitta fiskare som bryter mot förbudet. Om någon tagit upp och dödat de förbjudna fiskarna så kan det sluta med en brottsanmälan.

– Jag kan säga att det är inte ett jättestort problem idag. Men det finns de som inte sköter sig och det är de som vi försöker komma åt, säger Andreas Pettersson.

Det är förbjudet att fiska gädda och abborre mellan 1 mars och 31 maj på Gotland. Foto: Patrik Widegren /SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gotland

Mer i ämnet