En särskild scanner känner av temperaturen hos eleverna innan de går in till skolan. Se i klippet hur scanningen fungerar. Foto: SVT Christian Zetterdahl

Här scannas eleverna för covid-19

Uppdaterad
Publicerad

Vid ingången av Norrköping Fria Läroverk står en ny teknik som ska förhindra smittspridningen av covid-19, vilket Norrköpings Tidningar var först med att berätta.

Det är en kroppstemperaturscanner som snabbt ska kunna avgöra om elever och lärare kan gå till skolan.  

Den nya tekniken mäter kroppstemperaturen, samtidigt som den kan desinficera både händer och skor. Feber är bland de symptom som är konstaterade för covid-19, och det är just det den här tekniken ska upptäcka. Norrköping Fria Läroverk är bland de första i Sverige som får testa scannern.

– Vi vill kunna vara säkra på att alla våra elever och medarbetare som är på skolan är friska, säger Peter Warma, rektor på Norrköping Fria Läroverk.

Coronaviruset i Östergötland och på Gotland
Peter Warma, rektor vid Norrköping Fria Läroverk. Foto: SVT Christian Zetterdahl

”Många har varit oroliga”

Om en elev eller lärare kommer till skolan med en förhöjd kroppstemperatur får de åka hem igen.

– Det är många som har varit oroliga och då kan man vara trygg med att vi erbjuder en trygg miljö här på skolan, säger Peter Warma.

Se i klippet ovan hur scanningen fungerar.

Om kropptemperaturen är för hög varnar scannern genom att lysa rött. Foto: SVT Christian Zetterdahl

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Östergötland och på Gotland

Mer i ämnet