Foto: SVT

Här testar vårdcentralen hembesök via mobilen

Uppdaterad
Publicerad

På vårdcentralen i Boxholm har man nu introducerat en ny möjlighet för patienter att få rådgivning. Via en app kan man nu boka ett videomöte med vårdpersonalen.

I tre veckor har satsningen ”Möt oss via video” varit igång i Boxholm, som är först ut i Östergötland. Patienter kan via sin surfplatta eller mobil ringa in och få rådgivning av vårdpersonal för lättare åkommor såsom ögoninfektion eller insektsbett.

– Jag tror det kommer underlätta för väldigt många patienter, säger Sonya Jakobsson som är sjuksköterska på vårdcentralen i Boxholm.

– Vi är en liten vårdcentral på landet och för de som bor långt bort är det smidigt att kunna få en bedömning på det här sättet.

Patienter är fortsatt välkomna att besöka vårdcentralen och videosamtalet är i första hand tänkt som ett komplement till telefonrådgivningen.

Ingen särskild målgrupp

Videorådgivningen är inte tänkt för någon särskild målgrupp, men förhoppningsvis kan barnfamiljer se möjligheten att slippa ta sig till vårdcentralen för att till exempel få ett sjukintyg för sitt sjuka barn. 

– Vi kommer informera på förskolor och PRO kommer också få undervisning i hur man använder appen, berättar Sonya Jakobsson.

Tanken är också att personer som befinner sig på semester ska kunna komma i kontakt med vårdpersonal.

– Tänk dig att du är i Grekland och inte är jättebra på engelska, då kan det vara skönt att prata med någon från vårdcentralen och få tips och råd om du fått någon åkomma, säger Sonya Jakobsson.

”Det låter vettigt”

I väntrummet på vårdcentralen sitter Thomas Olsson och väntar på att få komma in och träffa personalen. När han får höra talas om appen blir han positivt överraskad.

– Det låter vettigt, det kan säkert leda till att vården blir mer effektiv, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Digital vård

Mer i ämnet