Härbärge för tiggare öppnas i Norrköping

Publicerad

Svenska kyrkan, Hela människan och Norrköpings kommun ska med start i januari öppna ett härbärge för EU-medborgare som tigger. Härbärget ska ha 20 platser.

– Vi ser ett kraftigt behov av att bidra till tiggarnas situation nu när det börjar bli kallt, säger Thomas Wärfman, kyrkoherde i Svenska kyrkan, till Östnytt.

Wärfman tycker att man jobbar mycket bra med tiggarsituationen i Linköping, och är därför glad över att hjälp också kommer att erbjudas i Norrköping, även om det inte löser grundproblematiken.

– Det är ett politiskt problem att lösa. Det vi gör är att ge några människor en möjlighet till lite respit att återhämta sig nätter när det är kallt, fortsätter Wärfman.

20 sovplatser

Härbärget kommer att drivas av Svenska kyrkan och Hela människan, med ekonomiskt stöd av Norrköpings kommun. Matteusgården kommer att användas som lokal.

Där har tiggare sedan tidigare haft möjlighet att duscha och tvätta kläder. Men nu kommer de även erbjuda 20 sovplatser. Målet är att öppna så snart som möjligt, kanske redan till jul.

Öppet till 1 april

– Just nu håller vi på att forma organisationen, skaffa sängar, kolla över bemanningen och så vidare. Härbärget kommer att vara bemannat varje natt fram till 1 april, både av anställda och av ideella krafter.

I Linköping har röster höjts om att fler kommuner borde ta ansvar för tiggarna. Är det här ett svar på det?

Vi är imponerade över det arbete man har lagt ner i Linköping och vår drivkraft är att vi också ska vara med och bidra. Nu under hösten har vi organiserat oss bättre. Vi har börjat tala med varandra på ett bättre sätt – Svenska kyrkan, Hela människan, och kommunen. I Linköping hade man en bättre organisation från början. Det känns bra att vi också kan hjälpa till nu.

”Ett tryck från andra kommuner”

Norköpings kommun ställer alltså nu upp med pengar till ett härbärge för tiggare.

Varför gör ni det här?

– Det har varit ett tryck från andra kommuner i länet. Vi vill inte flytta över problem på andra, utan vi måste hjälpa till på något sätt, säger Roger Källs (S), ordförande i socialnämnden i Norrköping.

Kan det leda till att fler tiggare kommer hit?

– Ja, den risken finns. Man får ta det goda med det onda, eller hur man nu ser på det hela, säger Roger Källs.

Se mer i inslaget ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Tiggarnas situation

Mer i ämnet