Hårda krav på förändring av räddningstjänsten

Uppdaterad
Publicerad

Missnöjet gror inom Räddningstjänsten Östra Götaland. Idag presenterade Moderaterna, Centern och Kristdemokraterna i Linköping sin lösning på problemen.

Räddningstjänsten i Östra Götaland drivs gemensamt av fem kommuner, bland andra Linköping och Norrköping. Sedan lång tid finns ett missnöje bland personalen med hur verksamheten fungerar. Idag publicerades ett öppet brev med kritik från ett 160-tal medarbetare i de lokala tidningarna.

Vill se en nystart

Vid en pressträff idag lade Moderaterna, Centern och Kristdemokraterna i Linköping fram sina förslag på åtgärder. De vill se en nystart och kräver att den politiska ledningen, den så kallade direktionen, avgår.

– Det är uppenbart att problemen inom räddningstjänstförbundet gått så otroligt långt nu att det inte finns någon möjlighet att reparera skadan. Vi tycker att tillfället nu är helt rätt att ge direktionen den här nystarten, säger Muharrem Demirok (C).

Kan drabba tredje man

Det är en drastisk åtgärd, men nödvändig anser han.

– Risken är ju att det här kommer att drabba tredje man om ingenting görs och jag tror ingen av oss vill att oskyldiga ska komma till skada på grund av en intern arbetsmiljöfråga.

De tre partierna vill också att tjänstemannaledningen för räddningstjänstförbundet byts ut.

Avfärdar avgångskravet

Ordförande i direktionen, Håkan Liljeblad (S), menar att verksamheten i räddningstjänstförbundet är fantastiskt bra, men medger att det finns stora problem med samtalstalsklimatet internt.

Håkan Liljeblad (S), ordförande i direktionen för Räddningstjänsten Östra Götaland

Diskussioner om vad man kan göra åt det har redan förts mellan arbetsgivare och anställda, men efter det öppna brevet krävs nya samtal, säger Håkan Liljeblad.

Kravet på hans och direktionens omedelbara avgång avfärdar han:

– Först måste vi prata i lugn och ro och se vad det ger.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.