Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Anders Fernemark, säkerhetschef i Linköpings kommun, vill framförallt se en ordentlig riskanalys för kommunens skolor. Foto: SVT

Reaktioner på S-förslag om skolan: Hårdare tag inte tillräckligt

Uppdaterad
Publicerad

Fler väktare, narkotikahundar och mer kameraövervakning. Det föreslog Socialdemokraterna i Linköping tidigare i veckan. Först behövs en ordentlig riskanalys och utbildning, säger kommunens egen säkerhetschef.

– Ett brott som är allvarligt inne på en skola, som en skjutning, får ju en jättekonsekvens, men risken för det kanske inte är så stor, säger Linköpings kommuns säkerhetschef Anders Fernemark. 

Socialdemokraterna i Linköping kallade i måndags till presskonferens för att presentera sina förslag på vad som behövs för att göra skolmiljön säkrare. Bakgrunden är den senaste tidens allvarliga våldsbrott i Linköping. S vill bland annat ha stärkt skalskydd för lokalerna, socialsekreterare permanent placerade på skolor, fler väktare, narkotikahundar och mer kameraövervakning, både utanför och inne i skolor. 

Linköpings kommuns säkerhetschef, Anders Fernemark, betonar att det viktiga i säkerhetsarbete är att tre olika inslag finns med, människa, teknik och organisation. Saknas något av detta blir inte säkerhetsarbetet så effektivt som det kunde vara.

Viktigt att göra en riskanalys

Det har skett incidenter på Linköpings skolor, bland annat den senaste månaden. En misstanke fanns om förberedelse för misshandel och någon elev var misstänkt för rån, även om brottet inte skedde på skolan. 

– Det gäller att kunna prata om det här och förstå också att risken för ett allvarligt brott kanske inte är så stor, men det är fruktansvärt om det skulle hända. Det tror jag verksamheterna behöver diskutera ännu mer utifrån sina respektive riskanalyser, säger Anders Fernemark. 

Grunden till ett bra säkerhetsarbete, är enligt Fernemark, en ordenligt gjord riskanalys. Han vill att kommunen först gör “hemläxan”. Först måste det konstateras hur stora problem som faktiskt finns och vilken typ av problem det rör sig om. Är det att obehöriga kan ta sig in på skolan eller är det exempelvis att elever har med sig kniv till skolan? Fernemark betonar också vikten av utbildning så att rätt metod används mot rätt problem. 

Facket vill fundera

Lokala företrädare för de två fackförbunden för lärare, som SVT varit i kontakt med, har inga klara svar på Socialdemokraternas förslag. Å ena sidan välkomnas alla krafter som vill se över säkerheten i skolan, å andra sidan vill man fundera mer på om S:s förslag är rätt metod.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer