Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Harren får ny lekplats i Motala ström Foto: SVT

Harren får ny lekplats i Motala ström

Publicerad

Under torsdagsförmiddagen gjordes åtgärder för att harren ska kunna leka inne i Motala i framtiden.
I vattnet nedanför Gamla Strömbron fylldes delar av bottnen med lekgrus.

– Harren har funnits i Motala ström tidigare men försvann i och med kraftverksutbyggnaden. Det här är en dröm som vi haft i 30 år och nu ser det ut att bli möjligt, berättar Kenneth Johansson från Motala flugfiskare.

Projektet genomförs av Motala kommun tillsammans med Motala flugfiskare. Sveriges Sportfiske- och Fiskevårdsförbund Sportfiskarna har bidragit med 60 000 kronor till projektet.

Kenneth Johansson, Motala flugfiskare. Foto: Fredrik Ahl/SVT

Det nya lekgruset ger en bottenstruktur som gör att harrens rom kan fästa. Gruset har framförallt portionerats ut runt bropelarna på Gamla Strömbron.

– Det är runt pelarna vi får vattenströmning och det är ett villkor för att harren rom ska kunna utvecklas, säger Kenneth Johansson.

Men bara för att man nu lagt ut grus i Motala ström så kommer inte harren automatiskt att börja leka på platsen. I vår ska Motala flugfiskare sätta ut antingen yngel eller rom.

– Harren återvänder till den plats där den är född. Idag föds inga här så vi måste hjälpa dom på traven. Det gör vi genom att sätta ut yngel eller rom säger Kenneth Johansson.

”Drömmen är ju att få se harren överleva i Vättern”

Idag är harrbeståndet i Vättern på nedåtgående. Orsaken är oklar, enligt Kenneth Johansson. Han tror det kan bero på miljön eller det rika kräftlivet i sjön. Förhoppningen är nu att harren åter ska komma för att stanna.

– Drömmen är ju att få se harren överleva i Vättern och att kunna gå hit till Strömbron och få se harrlek i framtiden.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Motala

Mer i ämnet