Många kustkommuner vill se Valdemarsviks unika lösning på sophanteringen i skärgården. Foto: Carl Hamilton

Harstenas flytande sopstation lockar andra kustkommuner

Uppdaterad
Publicerad

Flera kustkommuner är intresserade av Harstenas flytande miljöstation – en prototyp och den enda i sitt slag.

Idag fredag hade den flytande miljöstation på Harstena studiebesök av Söderköpings, Norrköpings, Västerviks, Valdemarsviks kommun och Göteborg stad. Gävle och Norrtälje kommun ville också vara med, men hade fått förhinder.

– Göteborgs stad hörde själva av sig och bad att få komma hit efter att de sett SVTs Östs reportage om den flytande sopstationen, säger Carl Hamilton, skärgårdsutvecklare i Valdemarsviks kommun.

”Ingen optimal arbetsmiljö”

Under sommartid blir det ofta upp till sju ton sopor per vecka på den populära ön Harstena i Östergötlands skärgård.

Ön är utan fast landförbindelse och tidigare bar man ner sopsäckarna för hand till sopbåten för transport till fastlandet.

Göteborgs stad är intresserade av Harstenas unika sopstation. Foto: Carl Hamilton

”Turistmål av guds nåde”

På många öar i Norrköpings och söderköpings kommun hanteras en avsevärd mängd sopor sommartid och än så länge görs det manuellet.

– Vår flytande miljöstation har fungerat bättre än vi trodde.

Här källsorteras upp till åtta fraktioner på plats. Förvaringen är i stort sett luktfri och lätt att komma åt och tömma från båt med kran.

Inga sopor i kollektivtrafiken

Det är olagligt att lagra sina sopor på hög. Och som öbo i Östergötland finns det ingen sophämtning utan du måste själv köra iland dina sopor.

– Men det är också förbjudet att ta med sopor på kollektivtrafiken, så som öboende får du inte ha med dig soppåsen ombord på linjetrafikens båtar.

Den flytande miljöstationen tillverkas av ett Västerviksbaserat företag.

SVT Nyheter Öst besökte sopstationen i maj 2021. Se i klippet hur den fungerar:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.