Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
En person slog huvudet i ett bord och fick föras till sjukhus efter färjans ankomst till Visby. Foto: SVT

År 2020: Hårt väder orsakade kaos på Gotlandsfärjan

Uppdaterad
Publicerad

Under M/S Visborgs överfart med avgång från Nynäshamn till Visby 26 februari år 2020 råkade färjan vid 12.30-tiden ut för en så våldsam rullning att det blev totalt kaos ombord.

– Jag hade precis somnat när båten tippade. Kändes som om fönstret nästan var i kontakt med vattnet. Allt i restaurangen for iväg så det var ett rejält oljud. Kassaapparaterna i restaurangen åkte i golvet och gick sönder, så folk hämtade saker gratis när det väl lugnat ner sig, säger passageraren Susanne Magnusson.

Butiker stängde – kurs lades om

Passagerare ska ha fallit handlöst och lösa föremål farit omkring. Många uppges ha blivit chockade och gråtit. Minst en person uppges ha skadats efter att ha fallit och slagit huvudet i ett bord.

Gotland

– Efter att ha åkt Gotlandsfärjor i 20 år så har jag aldrig varit med om en sådan här överhalning, säger en passagerare till SVT Nyheter Östs reporter Patrik Widegren som befinner sig ombord.

Butikerna ombord stängde och kursen lades om efter händelsen.​

Kaptenen ska ha erbjudit en debriefing för de passagerare som vill ha det efter att färjan har lagt till i Visby.​

Dagens turer Nynäshamn-Visby ställs in

Destination Gotland skriver på sin facebooksida:

”I det hårda vädret gjorde fartyget en krängande rörelse vilket medförde att några passagerare föll och skadade sig.

Enligt befälhavare ombord är en kvinna skadad, men vid fullt medvetande. Räddningstjänst har kontaktats och ambulans kommer möta vid hamnen i Visby. Enligt rapport ombord har 5-6 personer fallit och fått lindriga skador och ett 10-tal blivit chockade.

På grund av rådande väderförhållanden ställs dagens turer längs norra linjen in. Alla resenärer som ska resa kommer att kontaktas via SMS med vidare instruktioner så att de kan boka om sina resor.”

– Det är ovanligt att den här typen av händelser sker i Östersjön. Det som sker är att när fartyget kör i kraftig medsjö så kan vågmönstret göra så att fartyget girar och kränger över innan det återfår stabiliteten och rätar upp sig, säger Christer Bruzelius, vd för Destination Gotland i ett uttalande på rederiets facebooksida.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gotland

Mer i ämnet