Se hur Hästolmens framtid ska gestalta sig och hör invånarnas oro och önskningar. Foto: Lena Liljeborg / SVT

Hästholmsbor: ”Så nära paradiset man kan komma”

Uppdaterad
Publicerad

Den lilla orten Hästholmen har stor utvecklingspotential enligt Ödeshögs kommun.

Men båtlivet och hamnmiljön blir förstörd om man bygger bostäder där, menar flera Hästholmsbor.

– Kommunen behöver utveckla affärsverksamheten här så att vi får hit ännu fler turister, säger Lena Lind som bor i Hästholmen.

Men hon tycker inte om att Ödeshögs kommun i sin nya översiktsplan håller öppet för att kunna bygga bostäder på hamnplanen.

Ödeshög

– Båtlivet och hamnmiljön blir förstörd om man bygger bostäder här i hamnen. Men gärna 65+ boende på andra sidan, så att vi som bor här kan bo kvar när vi blir äldre.

Hör farhågor och önskningar om Hästholmens framtid i klippet ovan.

Men kommunens närmaste planer är att bebygga det gamla järnvägsområdet i Hästholmen. Efter årsskiftet kommer kommunen att sälja tomter för radhus eller kedjehus och för villor. Och byggstarten för bostadsområdet hoppas de blir sommaren 2021.

– Det är så nära inpå paradiset här, säger Björn Hanell som bott i Hästholmen i femtio år.

Han vill ha till stånd ett museum om katastrofen och bärgningen av skruvångaren Per Brahe. I förlisningen omkom bland annat familjen Bauer; den folkkära troll- och skogsmålaren John Bauer, hans hustru Ester och deras treåriga son Putte.

– Det är många som frågar efter ett det – som känner till händelsen och undrar varför det inte finns något museum.

Jobb där man bor

När det gäller arbete på orten har kommunen en del att jobba med.

Det är endast 58 personer som både bor och arbetar i Hästholmen, medan 175 personer pendlar ut, och arbetar i en annan kommundel eller i en annan kommun.

103 personer arbetspendlar in till Hästholmen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ödeshög

Mer i ämnet