Linda Sjöberg, projektledare Heltidsresan, Region Gotland. Foto: Fredrik Sandberg/TT och Region Gotland

Heltidsresan startar på Gotland – deltidsarbetandet ska minska

Uppdaterad
Publicerad

Mer än 60 procent av Region Gotlands tillsvidareanställda inom vård skola och omsorg jobbar idag deltid. Regionen vill ändra på detta och ger sig nu iväg på Heltidsresan.

De medarbetare som vill ska framöver ges möjligheten att arbeta heltid.

– Den demografiska utvecklingen göra att vi i arbetsför ålder helt enkelt måste jobba mer om välfärden ska fungera i framtiden. På Gotland är läget extra knepigt eftersom vi inte kan rekrytera från exempelvis grannkommuner så lätt, säger projektledaren Linda Sjöberg.

Gotland

Av cirka 2 000 tillsvidareanställda arbetar mer än 60 procent idag deltid och en majoritet av dem är kvinnor.

Deltid norm

Linda Sjöberg berättar att det varit norm att det inom välfärdens och skolans område arbetas deltid. Inom vissa områden är verksamheten uppbyggd på att det behövs ett visst antal ”huvuden”, för att kunna bemanna under till exempel helger.

– Det är som med hönan och ägget; svårt att veta vad som kom först. En del menar att livet nu är ordnat så att deltidsarbetet fungerar bra praktiskt med resten av livet.

Hon menar också att det är väldigt individuellt och att projektet möts med en viss försiktighet.

– Men kravet på mer heltidstjänster kommer från Kommunals medlemmar. Det är den stora strömningen.

Region Gotland jobbar nu med att få de redan anställda att gå över till heltid och i rekryteringsannonser så ses helst att tjänsterna är heltid.

”Heltid på justa villkor”

Bakgrunden till Heltidsresan är att från 1 juni 2021 ska heltid vara norm inom Kommunals avtalsområde.  Och Fia Karlsson hos Kommunal, sektion Gotland kommenterar projektet så här:

– De flesta medlemmar vill ha heltid, men på justa villkor. I nuläget jobbar många med deltid på de tider när det är som mest att göra, inom till exempel hemtjänsten. De som inte vill upp på heltid anger ofta skälet att de inte orkar på grund av arbetsmiljön.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gotland

Mer i ämnet