Annika Krutzén (M) efterlyser ett bättre samarbete mellan kommunerna och IVO. Foto: SVT

Hemmen ska själva rapportera fel till kommunen

Publicerad

Linköpings kommun menar att det har blivit svårare att ha koll på HVB-hemmen. Idag kommer inga rapporter automatiskt till kommunen. Istället är det hemmen själva som ska rapportera.

-Det är allvarligt att de här hemmen får anmärkningar. Vi har ju våra ungdomar placerade där, säger Annika Krutzén (M), ordförande i social- och omsorgsnämnden.

Enligt henne har det fungerat bättre tidigare, men med nya dataskyddsförordningen, GDPR, så måste kommunen aktivt begära ut handlingar från Inspektionen för vård och omsorg, IVO.

SVT granskar HVB-hem

För att få veta har kommunen skrivit in i sina kontrakt med HVB-hemmen att de är skyldiga att tala om när de får en anmärkning från IVO. Resultatet kan alltså bli att om ett HVB-hem struntar i att meddela kommunen så får kommunen inte veta att det överhuvudtaget finns en anmärkning.

Annika Krutzén (M) efterlyser därför nya rutiner och ett närmare samarbete med IVO för att kommunen ska få en bättre kontroll av HVB-hemmen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar HVB-hem

Mer i ämnet