Hemsidor hackade hos Liberalerna

Publicerad

Ett antal av Liberalernas kommunala hemsidor har drabbats av hackare. Nu ifrågasätter Torbjörn Wester (L), lokalpolitiker i Norrköping, hur mycket information som egentligen bör läggas ut på nätet.

– Vi behöver få upp frågan om datasäkerhet på en politisk nivå, säger han till SVT Nyheter Öst.

Torbjörn Wester (L) har själv nyligen blivit administratör för Liberalerna i Norrköpings hemsida. Det var i samband med det som han upptäckte att sidan blivit hackad.

Foto: Alex Nejdemo

Istället för information om Liberalerna på de drabbade sidorna hittar man texten ”hacked by general hacker”. De ändrade sidorna är inte den första sidan som en besökare kommer till utan undersidor, som ibland ligger under rubriken nyheter eller kalendarium.

Det förkommer också att innehåll har ändrats på sidor som annars ser helt normala ut, enligt Wester.

Wester har kontaktat Liberalernas partisekreterare eftersom minst 25 kommunsidor på Liberalernas webplats har utsatts. Han är framförallt orolig för hur datasäkerheten ser ut inom partiet i övrigt.

Om de publiceringstider som syns på websidorna stämmer, misstänker Torbjörn Wester (L) att hackarna har kunnat ändra uppgifter under en lång tid, kanske upp till ett år. Datumuppgifterna kan dock ändras och är inte helt att lita på.

Liberalerna centralt känner till händelsen. De meddelar att det under en tid i februari fanns ett hål i publiceringsverktyget Wordpress som gjorde det möjligt att ändra innehållet på websidorna. De flesta felaktigheter togs bort direkt, men några kommuners sidor har alltså missats och legat kvar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer