Foto: SVT/Pressbild.

Hemtjänstsmodell ska ändras: ”Större kontroll för medarbetare”

Uppdaterad
Publicerad

Redan i valrörelsen 2018 hade Socialdemokraterna som vallöfte att ”minutjakten” inom hemtjänsten i Norrköping skulle avskaffas. Idag offentliggjordes det att en ny modell ska införas till årsskiftet.

Modellen som används inom hemtjänsten idag har kallats för ”minutjakten”. Den bygger på att resurser till hemtjänsten baseras på hur lång tid medarbetare befinner sig hos brukaren. Det är en modell som fackförbundet kommunal länge kritiserat och Socialdemokraterna gick på val att avskaffa den modellen senaste valrörelsen.

– Minutjakten har fått negativa bieffekter att det blivit ett fokus på att jaga minuter i verksamheten, istället för att fokusera på vad som är viktigt, nämligen mötet och kvaliteten, säger Olle Vikmång (S), ordförande för vård- och omsorgsnämnden.

Norrköping

Större kontroll

Tanken är att den nya modellen, som ska börja gälla till årsskiftet, ska ge mer kontroll åt medarbetare och ledare i verksamheteten.

– Det ska bli lättare för dem att kunna ta ansvar för att hålla sin budget. Den nya modellen är tudelad. Det handlar dels om arbetsmiljön för medarbetarna, dels om ett ökat ansvar och mandat ute i verksamheterna, säger Olle Vikmång.

Hemtjänsten i Norrköping är sedan tidigare ett hett samtalsämne. Tidigare i år arrangerade SVT Nyheter Öst en debatt när privat hemtjänst infördes. Se den debatten nedan:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Norrköping

Mer i ämnet