Peter Fredriksson från Söderköping bor numera i Florida där orkanen Irma snart väntas dra in. Foto: Peter Fredriksson (privat)

”Det är en väldigt kuslig känsla”

Uppdaterad
Publicerad

Peter Fredriksson från Söderköping bor i västra Florida som evakueras i väntan på orkanen Irma.

– När man går ut är det klarblå himmel och lätt bris, men helt tomt på bilar och alla fönster igenspikade. En väldigt kuslig känsla. Det känns i magen. Man vet ju att orkanen kommer att komma.

Peter Fredriksson har bott länge i USA och har upplevt kraftiga orkaner förut. Men den här gången är det värre, säger han. Det märks på förberedelserna.

– Det här är de största förberedelserna jag har sett. Och det gör att man tar det väldigt allvarligt.

Stormen Irma

Bor inom evakueringszonen

Flera bensinstationer tömdes redan i början av veckan, berättar han. Skolor och sjukhus är stängda. I matbutikerna är vattnet slutsålt och på vägarna kryper trafiken långsamt fram.

Peter bor i Sarasota på Floridas västkust i ett område där invånarna uppmanas att evakuera och Peter har undersökt möjligheterna, men det är svårt att hitta boende inom rimligt avstånd så han har valt att stanna.

– Jag ska bo hos en kompis som bor lite längre från kusten, i ett betonghus. Jag försöker att tanka så att bilen är fylld hela tiden, när jag hittar en bensinstation som inte har alltför långa köer, säger han.

”Det känns i magen”

Trots att intensiva förberedelser pågår överallt så märker man än så länge inte av orkanen som är på väg mot Floridas kust.

– Idag är det klarblå himmel och en lätt bris. En fin dag. Men det är helt tomt på bilar och fönstren är igenspikade. Det är väldigt kuslig känsla, det känns i magen. Man vet att det kommer att komma.

Orkanen Irma väntas dra in över södra Florida först.

– Den kommer hit vid midnatt på söndag. Man räknar med strömavbrott och översvämningar. Vi har bunkrat med vatten, konserverer, proteinbars och flyttat in bilar i parkeringsgarage, en bit ovanför markplan, säger Peter Fredriksson.

”Den här gången blir det värre”

Han berättar att han var med om en orkan när han bodde i Miami. Trots att han bodde på sjätte våningen blev det översvämning i lägenheten. Vinden tryckte in vattnet som samlats på balkongen.

– Men då var det styrka tre. Den här gången väntas det bli värre. Kanske fyra eller fem. Så det är klart att man tar det på allvar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Stormen Irma

Mer i ämnet