Se fler bilder på fyndet i klippet ovan. Foto: Per Widerström.

Hittade medeltida svärd i rabatten: ”Väldigt ovanligt”

Uppdaterad
Publicerad

Ett par i Hörsne, Gotland, skulle göra fint vid en gård som de köpt. I samband med trädgårdsarbetet hittade de ett medeltida svärd i rabatten.

– Det är ett väldigt ovanligt fynd, säger Per Widerström, arkeolog.

Efter att paret kommit i kontakt med järnföremålet ringde de till länsstyrelsen och berättade vad de hittat.

– Ärligt talat så trodde jag inte att det var ett svärd. Det är rätt ofta som folk tror att de hittat något, till exempel skelett som sedan visar sig vara matben från 1800-talet. Men jag åkte ut och tittade på det, säger Per Widerström som är arkeolog vid Gotlands museum.

Gotland

”Roligt fynd att göra i rabatten”

Men just den här gången var det ett riktigt svärd som hittats.

– Det ser ut som ett svärd från första halvan av medeltiden, från 1200-1300-talet. Som det är nu är det ungefär 90 centimeter långt, men har ursprungligen varit något längre. Den yttersta spetsen har gått av eller rostat bort. Annars är det väldigt fint. Ett otroligt spännande och roligt fynd att göra i rabatten, säger Per Widerström.

Ska konserveras

Nu ska svärdet konserveras och det är bråttom, eftersom järnföremål som tagits upp i luften igen rostar ganska snabbt.

– Det känns jätteviktigt just nu att bromsa det så vi kan bevara svärdet. Sedan är förhoppningen att vi kan ställa ut det på museet, säger Per Widerström.

Se fler bilder på fyndet i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gotland

Mer i ämnet