Foto: SVT

Hjälmtvång på dressyrbanan

Uppdaterad
Publicerad

Från och med den förste januari kommer dressyrryttarna kanske inte vara lika eleganta på tävlingsbanan men de kommer att rida säkrare, då hjälmtvång införs.

Det nya hjälmkravet välkomnas av dressyrryttaren och den diplomerade beridaren Caroline Carlstedt.

– Jag tycker det är på tiden helt enkelt. Jag tror att de flesta  tycker att det är bra. Det kanske finns några som tycker det är tråkigt att missa det där med hatten, när man kommer upp i klasserna, säger Caroline Carlstedt.

Diskuterats länge

Frågan har diskuterats inom dressyrkommitén en längre tid. Men nu har Svenska ridsportförbundets tävlingssektion beslutat att hatt och kubb inte längre blir tillåtet att ha på sig under tävlingar.

Vad ser du för fördelar?

– Det är säkerheten framförallt. Det finns idag så mycket olika hjälmar, så jag tror vi är förberedda för det här, säger Caroline Carlstedt.

Internationella reglerna som tillåter hatt och kubb

Vid internationella tävlingar i Sverige gäller dock de internationella reglerna som tillåter hatt och kubb. Men Caroline Carlstedt tror att de flesta kommer att rida i hjälm.

– Jag tror att de svenska ryttarna kommer att ha hjälm, även på de tävlingarna. Jag hoppas det, säger Caroline Carlstedt avslutningsvis.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer