Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör mer i klippet om situationen för Bottna bygdegård och vad aktiviteterna betyder för de boende i bygden. Foto: SVT/ Jonathan Engberg

Höga elpriser hotar bygdegård: ”Det känns helt bedrövligt”

Publicerad

Bygdegårdar är hjärtat för många som bor i på landsbygden och där socialt umgänge och aktiviteter lyfter vardagen.

Men de höga och osäkra elpriserna inför vintern har gjort det tufft för föreningarna i Bottna att fortsätta driva verksamheten. 

Många bygdegårdar saknar moderna uppvärmningssystem och Bottna bygdegård i Söderköpings kommun är bara ett exempel där huset värms upp med direktverkande el-element. 

– De drar hur mycket ström som helst så det är tufft, säger Margareta Jovanovic, ordförande i Hembygdsföreningen Vikingarna.

Bottna bygdegård – en viktig social mötesplats

Den här kvällen i Bottna är det slöjdkurs och några själar har hittat hit för att lära sig mer om att snida i trä. Utöver det så arrangeras också bingokvällar, konserter och föreläsningar, och aktiviteterna är viktiga för de boende i området.

– Det finns ju inte så mycket att göra här så det betyder mycket för mig att komma hit en gång i veckan, säger

Inställda aktiviteter under vintern

Men nu har de två föreningarna som driver bygdegården tillsammans tagit beslutet att stänga ner huset under de kallaste vintermånaderna.

– Det är klart att det är tråkigt för de som är vana att komma hit men vi kan ju inte höja medlemsavgifterna hur mycket som helst, för att få det gå runt, säger Margareta Jovanovic.   

Hör mer i klippet ovan om hur situationen är för Bottna bygdegård och vad aktiviteterna betyder för de boende i området.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Söderköping

Mer i ämnet
Mer Öst
Mer Nyheter