Undersökningarna har gjorts i kvarteren Sillen, Siken, Sjötungan, Rödspottan och Guldfisken.

Höga halter av markföroreningar i Visby

Publicerad

Marken i flera kvarter i Visby är förorenade och nu vidtas åtgärder för att skydda framförallt barnen för exponeringen.

Det är oberoende konsluter som gjort miljötekniska undersökningar i flera kvarter i norra delen av Visby, vid lasarettet. De aktuella kvarteren är Sillen, Siken, Sjötungan, Rödspottan och Guldfisken. Halterna av bly och polyaromatiska kolväten har visat sig överskrida Naturvårdsverkets generella riktvärden och de boende i området är informerade.

– Den kritiska effekten vid blyexponering är effekter på nervsystemet och hjärnans utveckling. Foster och små barn är speciellt känsliga eftersom deras nervsystem inte är färdigutvecklat, säger Jenny Iversjö, chef planerings- och utvecklingsavdelningen, region Gotland.

Inga akuta risker

Föroreningarna har troligtvis uppkommit under 1900-talets början i samband med att områdets fyllts ut med delvis förorenat material. Enligt Region Gotland förekommer inga akuta risker med att vara i de aktuella bostäderna på området men att man inte kan utesluta negativa effekter på människor och miljö på lång sikt.

Barn bör skyddas

Regionen ska nu ansöka om pengar från Naturvårdsverket för att sanera marken men man anser att det behövs vissa skyddsåtgärder redan nu då framförallt barn bör skyddas från exponeringen. Bland annat har det redan tagits bort förorenad jord vid en förskola.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Gotland

Mer i ämnet