Den senaste månadens värden i Norrköping visar en rejäl ökning efter branden. Data från 2020-09-25. Visa alla (3)
Visa alla (3)

Höga partikelhalter i Norrköping efter storbranden

Uppdaterad
Publicerad

På Naturvårdsverkets sajt kan man i realtid följa luftkvaliteten från mätstationer utplacerade i landets tätorter. Det senaste dygnet har Norrköping legat i topp när det gäller partikelnivåerna i luften.
Orsaken är med största sannolikhet att röken från branden vid värmeverket på Händelö drog in över staden på onsdagen när vinden vände.

Mätstationerna mäter antalet små partiklar i luften, dvs föroreningar, och det är i kategorin PM10 (se faktaruta nedan) som Norrköping legat högt de senaste dagarna.

– Vi har generellt haft höga halter i luften i hela landet den senaste veckan. Men det är sannolikt att branden varit en bidragande faktor som givit de höga nivåerna i Norrköping, säger Matthew Ross-Jones, handläggare på Naturvårdsverkets luftenhet.

De data som visas i diagrammet hos Naturvårdsverket ska dock betraktas som preliminära värden och har inte hunnits granskas eller kvalitetssäkras, påpekar Matthew Ross-Jones.

Den senaste månadens värden i Norrköping visar en rejäl ökning efter branden. Data från 2020-09-25.
Data från realtidsvisningen 2020-09-25 som visar alla mätstationer.
Data från realtidsvisningen 2020-09-25 som visar Norrköpings mätstationer.

Se luftkvaliteten i realtid.

Partiklar (PM10)

Visa
  • Partiklar mindre än 10 mikrometer (µm) i diameter.
  • Halterna bör inte överstiga 15 mikrogram per kubikmeter luft beräknat som ett årsmedelvärde eller 30 mikrogram per kubikmeter luft beräknat som ett dygnsmedelvärde.
  • Riktvärdena sätts med hänsyn till känsliga grupper.
  • Dygnsvärdet får överskridas 35 dagar.

Källa: Naturvårdsverket

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Norrköping

Mer i ämnet