Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kaj Hägerström berättar hur situationen har sett ut sedan kommunen fått ta över ansvaret att ordna boende till flyktingar från Ukraina. Foto: Edina Foric/SVT

Efter lagändringen – högt tryck på flyktingmottagandet i Norrköping

Uppdaterad
Publicerad

Från och med första juli har kommunen tagit över ansvaret att ordna boende till flyktingar från Ukraina – tidigare har ansvaret legat på Migrationsverket. I Norrköping har det redan kommit in 110 anvisningar som kommunen måste ordna boende till.

Innan ansvaret gick över till kommunen så har Norrköping kommun ordnat boende till 30 personer, tanken är att siffran ska bli 334 innan årets slut.

– Nu har vi att bygga upp boende för 334 personer under en period av några månader. Så det blir ju en stor skillnad för oss säger Kaj Hägerström, enhetschef för bostadssamordningen.

Kommunen behöver mer tid

Kommunen har efter anvisning fyra veckor på sig att ordna boende.

– Vi har haft en dialog med Migrationsverket om att vi tycker att det är lite för skyndsamt. Så vi har lämnat ett förslag på en annan planering, som löper från augusti och in i september för att ta emot de här 110, säger han.

Se och hör mer i videoklippet här ovanför.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Norrköping

Mer i ämnet