Jim Karlsson stationschef RS Arkösund Foto: Christian S Zetterdahl/SVT

Högt tryck hos sjöräddningen – många nybörjare till sjöss

Publicerad

Sjöräddningen i Östergötland har haft högt tryck under sommaren. När allt fler hemesterfirare har spenderat tid i skärgården har utryckningarna ökat markant.

– Det har varit fullt upp hela tiden, det är en ökning utav folk i skärgården, säger Jim Karlsson, stationschef RS Arkösund.

Årligen hanterar Arkösund runt 300 uppdrag, men i år rör det sig om fler.

– Uppskattningsvis handlar det om en 30% ökning, säger Jim Karlsson. Hör mer i klippet ovan.

Även sjöräddningen i Vadstena har haft betydligt fler insatser denna sommar, jämfört med förra.

Hittills i år har RS Vadstena/Motala haft 116 insatser, jämfört med 71 insatser under hela 2019. Många av insatserna handlar om förebyggande åtgärder och det handlar till stor del om nybörjarmissar.

”Nytt folk på sjön som inte har koll på vad man ska ha koll på”

– Vi har åkt på många nybörjarutryckningar. Det är nytt folk på sjön som inte har koll på vad man ska ha koll på, säger Håkan Andersson stationsansvarig RS Vadstena/Motala.

Rekordmånga utryckningar

Sjöräddningssällskapet i Vadstena Motala har haft rekordmånga insatser under året och den största andelen, 88 insatser handlar om förebyggande utryckningar.

– Det är en stor ökning och det beror väl på att det är så mycket folk till sjöss som hemestrar, säger Erik Molander, frivillig sjöräddare RS Vadstena- Motala.

Arkösunds hamn Foto: Lovisa Gelin/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.