Marie Waldén, ansvarig provtagningen mot covid-19 i Region Östergötland Foto: Lovisa Gelin/SVT

Högt tryck på provtagningen – men få har covid-19

Uppdaterad
Publicerad

Från den 22 november rekommenderas även vaccinerade att testa sig vid symptom som kan vara covid-19. Det här har gjort att trycket ökat kraftigt vid provtagningsenheterna.

– Ja, vi har ett hårt tryck just nu på bokningen, det är ganska fullbokat, säger Marie Waldén, ansvarig för provtagningen av covid-19 i Östergötland.

De nya rekommendationerna har gjort att personalen snabbt har tredubblats vid provtagningsenheterna. Något som Corren var först att rapportera om.

Coronaviruset i Östergötland och på Gotland

Idag jobbar ett 30-tal personal utspridda i Linköping, Norrköping och Motala med provtagningar, och från imorgon torsdag ska en även provtagningsbuss vara igång i Mjölby. Så personal söks just nu med ljus och lykta.

– Vi har tagit in extern personal men vi behöver vara fler, då vi utökar kvällar och helger med så mycket resurser som vi kan få ihop, säger hon.

Få testas postiva

Även om fler testar sig vid olika symptom så ser dock inte Marie Waldén någon större ökning av antalet fall av i Östergötland.

– Denna vecka har hittills varit en del halsont, heshet, lite feber och snuva hos dem som testar sig. Men det är så mycket andra infektioner som snurrar just nu ute i samhället och det är endast 5 procent som verkligen har covid-19, säger hon.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Östergötland och på Gotland

Mer i ämnet