Holgersson blir professor

Publicerad

Polisforskaren Stefan Holgersson har fått en professorstjänst vid polishögskolan i Oslo.

Han har forskat om den svenska polisen och ofta fått mothugg. Det han kommit fram till har ibland tagits emot med stor skepsis bland chefer i det svenska polisväsendet. Nu byter han arbetsplats och börjar som professor på Politihögskolen i Oslo.

Norrköpingssonen Stefan Holgersson har, under hela sin tid som forskare, fortsatt att arbeta som polis. Han har velat ha nära till verksamheten och uppleva det han själv forskat om. En inte helt enkel situation.

– Det är en utmaning givetvis när det är en organisation som är väldigt fientlig till forskning, säger Holgersson till SVT.

Har starkt kritiserat polisen

Att han fått mothugg är egentligen inte så konstigt eftersom han själv har levererat stark kritik mot hur den svenska polisen arbetar. Det har exempelvis handlat om en gammaldags ledningskultur. Han menar också att polisen ibland valt att göra insatser som gjort att statistiken ser bra ut. Dessutom har han framfört att polisen i ökande grad har valt att informera mest om bra resultat medan sämre nyheter mer eller mindre gömts undan.

Allt detta sammantaget har gjort att skaffats sig många kritiker inom polisen. Ofta har det handlat om att högre chefer inte sett hans forskning med blida ögon. Chefer närmare den operativa verksamheten har istället till och med kontaktat Holgersson för att diskutera olika lösningar på problem.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Norrköping

Mer i ämnet