Efter tumultet i Almedalen fick Christina Toledano Åsbrink ett hotbrev skickat hem till sig. Foto: Erik Grönlund/SVT

Hon förföljs av hat och hot – efter nazisttumultet i Almedalen

Uppdaterad
Publicerad

Christina Toledano Åsbrink blev bortputtad av nazister under Almedalsveckan. Efteråt har hon fått ta emot hotbrev från samma nazistiska organisation.
– Våldsbejakande grupper måste förbjudas här hemma, säger hon.

Efter tumultet i Almedalen blev hotbrevet i brevlådan en bitter påminnelse om att hatet mot Sveriges judar är ett pågående problem.

Under politikerveckan i Almedalen fick Christina Toledano Åsbrink från vänskapsförbundet Sverige Israel utstå både verbalt och fysiskt våld. Händelsen polisanmäldes och fick stor medial uppmärksamhet.

– Jag tror att det som gör att det här har eskalerat är att jag hade mage att motsätta mig, kommenterar Christina Toledano Åsbrink.

”Våldsbejakande grupper måste förbjudas”

Dagar efter händelsen på Gotland, dimper det ner ett hotbrev undertecknat samma nazistiska organisation som vid incidenten i Almedalen. Dessutom läggs en antisemitisk bild upp på organisationens hemsida. 

– Personligen så anser jag att våldsbejakande grupper som dem, oavsett om man står till vänster eller höger, måste förbjudas här hemma.

Hot mot judar har ökat

Enligt nationella och internationella rapporter har utsatthet, hot och hat mot judar i Sverige under den senaste tiden ökat. I november förra året gav regeringen Brottsförebygande rådet, BRÅ, i uppgift att göra en fördjupad studie av antisemitiska hatbrott.

Även Östgötapolisen har tidigare fått öka sin tillsyn av synagogor.

– Jag kommer själv åka till Israel nu. Jag trodde aldrig i hela mitt liv att jag skulle säga: Vad skönt det ska bli att få åka tillbaka till lugna Israel, säger Christina Toledano Åsbrink.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer