Om man nu vill fotografera sina äldre släktingar – har hon några råd? Hör Rebecka Uhlin berätta mer Foto: Jonas Roslund och Rebecka Uhlin

Hon fotograferade sin mormor och morfars liv

Publicerad

Hon har tagit fotografierna med sin morfars Hasselbladskamera. Varje film har 12 bilder. Varje kort räknas. Bilderna ställs nu ut på Arbetets museum i Norrköping.

Fotografen Rebecka Uhlins morföräldrar har levt ihop sedan 1950-talet. Mellan 2011 och 2016 följde hon dem i deras vardag.

– Jag måste vänta till att bilden kommer. Samtidigt får man inte hålla tillbaka bara för att man fotograferar med analog film. Man måste jobba lika hårt som om det vore digitalt. Det är ett bra knep att fotografera analogt.

Foto: Rebecka Uhlin

2012 vann en av Rebeckas bilder på mormor och morfar pris i kategorin Årets bildreportage vid tävlingen Årets bild 2012. Förra året samlades bilderna i en fotobok och nu alltså i en utställning.

– Jag är väldigt intresserad av samhället och hur det är att vara människa i olika tider och platser. Och så var jag väldigt nyfiken på deras relation, säger hon.

Vad tyckte mormor och morfar om att bli fotograferade? Lärde hon sig något nytt om dem? 

Och om man nu vill fota sina äldre släktingar – har hon några råd? Hör Rebecka Uhlin berätta mer i klippet ovanför

Utställningen ”Aina och Tage” visas på Arbetets museum mellan 8 december och 3 mars 2019.

Foto: Rebecka Uhlin

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer