Arkeologistudenten Linnéa Gustavsson vill göra det lättare att ta till sig historien. Foto: SVT

Hon ger ansikte åt de döda

Uppdaterad
Publicerad

Linnéa Gustavsson ger nytt liv till en man som varit död i över 600 år. Under ”Skelettens dag” berättar hon om arbetet med att rekonstruera ett ansikte utifrån ett kranium.

– Det är kul att ha ett ansikte på en individ så att man inte bara stirrar på ett par tomma ögonhålor, säger Linnéa.

”Känslor och tankar precis som vi”

Linnéa Gustavsson läser sista året på masterprogrammet i arkeologi på Campus Gotland. Utifrån ett medeltida skelett som hittats i s:t Hans kyrkoruin i Visby så har hon med hjälp av modern teknik som 3D-scanner och 3D-skrivare försökt att återskapa ansiktet av den döde.

Gotland

– Vi som människor är ju väldigt visuella och jag tror att det är lättare att ta till sig historien om vi har något som vi känner igen. Den här mannen hade känslor och tankar precis som vi och det är viktigt att lyfta fram att det här var en person med anhöriga, säger Linnéa.

Kan användas för att identifiera

Att göra sådana här rekonstruktioner är ovanligt. Enligt Linnéa Gustavsson så finns det bara en person i Sverige som jobbar professionellt med den här typen av modeller. Men det kommer förmodligen bli vanligare då tekniken blir billigare samtidigt som det finns ett växande intresse.

– Jag har fått rätt mycket uppmärksamhet för det här arbetet den senaste tiden. Det kan användas inom polisverksamhet och inom arkeologi och antropologi. Just det här med kriminalteknik, att kunna identifiera en individ där man inte har några id-handlingar eller tandkort. Då kan en anhörig få titta på en rekonstruktion av en skalle och se att det finns en viss likhet och att det nog är den här personen, säger Linnéa.

Skelettdag för allmänheten

Under lördagen arrangeras det årliga evenemanget ”Skelettens dag” av Uppsala Universitet och Campus Gotland. Här berättar studenterna på arkeologiprogrammet om sin forskning på olika benmaterial för allmänheten. Årets program innehåller bland annat föreläsningar om vad benlämningar kan säga om hälsan i medeltida Visby, hästoffer på Gotland och Öland och säljägare på Gotska Sandön.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gotland

Mer i ämnet