Kanadensiskan Jennifer Wakefield blev matchvinnare med sina två mål.

Hon ska möta killarna i rinken

Uppdaterad
Publicerad

Hon ska spela för både herrlaget Guts i Norrköping och i Linköpings damhockeylag. På tisdagskvällen tränade den kanadensiska stjärnspelaren Jennifer Wakefield för första gången med sitt nya herrlag.

Hon vann OS guld i Sotji i vintras och har spelat i Kanadas landslag sedan 2007. Nu väntar nya utmaningar i Sverige. På tisdagskvällen stod hon för första gången på isen tillsammans med ett av sina nya lag, IK Guts i Norrköping – som befinner sig i division 3.

– Jag är väldigt glad för att de tar emot en tjej. Jag ser fram emot att spela både i ett herrlag och ett damlag. Jag hoppas att jag kan bidra med mycket i båda lagen, säger 25-åriga Jennifer Wakefield.

Så fort alla papper är påskrivna och arbetstillståndet från Migrationsverket är i Jennifers händer ska hon alltså varva spel med LHC:s damer med herrlaget Guts i Norrköping.

– Det blir nog lite svårt med schemat ibland, men jag tror att det kommer att lösa sig rätt bra. Jag ser fram emot det här och tror att det kommer att bli en bra erfarenhet för mig.

Därmed börjar ett år med mycket pendlande för den nyblivna Linköpingsbon, som redan spelat i ett annat svenskt lag, Munksund i Piteå.

– Jag kommer nog att lära mig vägen mellan Norrköping och Linköping rätt så bra, säger Jennifer och skrattar:

– Jag bor med några andra tjejer i LHC. Det är nog smidigare än att jag bor med killarna.

2008 började en annan kanadensiska, den legendariska Hayley Wickenheiser, spela för herrlaget Linden i Eskilstuna. Hon spelade bland annat för att få mer träningstid och för att möta på nytt motstånd. Reglerna skiljer sig åt en del mellan dam- och herrhockey, inom det förstnämnda är det bland annat förbjudet att tackla en motspelare rakt framifrån och från 90 graders vinkel. Förbuden skrevs in i regelboken för tjugo år sen. Jennifer tycker att det är dags att ompröva många av undantagen.

– Vi är större och starkare nu än vi var förr. Jag tycker att det är dags att vi spelar mer som killarna gör.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.