”Kirstin från byn Näs” spelas av Becka Dellskog Foto: SVT

Häxjakt i Finspångs skogar

Uppdaterad
Publicerad

Kirstin från byn Näs är åtalad för flera brott. Hon har mjölkat ett bord och skjutit länsmans häst – med ett grässtrå. Nu är hon anklagad för häxeri. Följ med oss på en dramatiserad häxjakt i skogarna runt Finspång.

– Kirstin från Näs har mjölkat ett bord genom att sätta fyra gafflar i det. På så vis har hon fått alla korna i byn att sina på mjölk. Därför blev hon anklagad för häxeri, säger skådespelare Becka Dellskog.

”Det var ett kvinnoförtryck – männen kände sig hotade”

Häxprocessen startade i juni för 400 år sedan i Trollkärringeskogen utanför Finspång.

Vi får under en guidad och dramatiserad vandring i skogen möta tre kvinnor som blev dömda för häxeri, där kvinnorna försökte fly bort från anklagelserna och gömde sig under flera månader i en grotta.

– Jag tycker hela häxprocessen är absurd. Att folk verkligen trodde på det. Jag tror att det egentligen var ett uttryck för kvinnoförtryck. Männen kände sig väl hotade och behövde få tyst på kvinnorna, säger Becka Dellskog.

Under pjäsen får vi träffa tre kvinnor som dömdes för häxeri. Foto: SVT

Nio kvinnor dömdes för häxeri

 I ett protokoll som finns bevarat beskrivs häxjakten i Finspång. Nio kvinnor dömdes för häxeri och minst sju kastades nedför berget ”Ättestupan” och rakt ner i det brinnande bålet.

– Det är ju fruktansvärda berättelser, så jag tycker det är bra att de uppmärksammas. Häxprocessen här är ju verkligen en skamfläck i vår historia. Det som är häftigt med den här berättelsen är att den verkligen finns dokumenterad, säger Becka Dellskog.

TV: ”Häxjakt i Finspångs skogar”    

Kvinnorna kastades nedför den branta klippan och rakt ner i det brinnande bålet Foto: SVT

Tänder gravljus

Det är tänkt att friluftsteatern ska ge tre föreställningar under sommaren, men om intresset är stort öppnar man upp för fler föreställningar.

– Vi avslutar hela vandringen med att tända ett gravljus för var och en. Vi vill hedra och minnas de här kvinnorna, säger Ann-Britt Nilsson, turistsamordnare i Finspång.

Guiden Sölve Holgersson berättar om häxorna i Finspång Foto: SVT

Häxor i Sverige

Omkring 400 personer avrättades för häxeri mellan 1492 och 1704.

I Sverige fick häxjakten riktig fart först under 1670-1680 talet då Karl XI var Sveriges kung.

Dödsstraff för trolldom togs bort ur lagboken av Gustav III år 1779.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.