Hopp om att i framtiden återvända till ett fridfullt liv

Uppdaterad
Publicerad

Med viljan att rädda sina barn flydde fyra familjer från kriget i Ukraina. Nu lever de i Mjölby i hopp om att en dag återvända.

Tisdagen den 8 mars anlände fyra ukrainska familjer med färjan från Polen till Sverige. Väl i Sverige fick de kontakt med Andreaskyrkan i Mjölby där de kunde vila ut. En av mammorna som vi möter, Marina Gotsur, har tillsammans med sin man och tre barn flytt från Kiev.  

Ständig kontakt

Via telefon och sociala medier kan de från Mjölby hålla en ständig kontakt med vänner och familj som befinner sig i Ukraina. Många av dem som är kvar i landet söker skydd i källare och skyddsrum berättar hon.

Mjölby

– Min mamma och syster var kvar i Ukraina när vi åkte. Nu var de tvingade att ge sig av, det blev omöjligt för dem att stanna.

Hon berättar att människor är rädda att förlora sina hem och ägodelar, allt de har byggt upp i generationer och därför väljer att stanna kvar i landet. Flera av de äldre blir kvar då de inte har den fysiska möjligheten att fly förklarar hon.

Ukraina vårt hem

”Ukraina är vårt hem och vi vill stanna där men vi måste tänka på att rädda våra barn”

De vi talar med instämmer i om att i framtiden återvända.

– Vi hoppas på att återvända och leva lugnt och fridfullt i vårt land, säger Marina Gotsur.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mjölby

Mer i ämnet