Foto: SVT/Jenny Widell

Hos Maria får bara utvalda gäster övernatta

Uppdaterad
Publicerad

Många har åkt förbi Stenkullens välkända fasad intill motorvägen i Norrköping. Men det är inte lika många som har varit inne.

Föreståndaren själv väljer noga ut sina gäster. Hon vill inte ha några jippon.

– Jag försöker sortera så att det inte kommer hit något element som inte ska vara här.

Maria Svensson säger det och skrattar länge. Men det ligger allvar bakom de bestämda orden.

– Det finns de som vill hyra hela stället och ha halloweenparty här, men det säger jag nej till. Det är ju trots allt mitt hem som jag har ett värdshus i.

Nazistmöten på 1940-talet

Stenkullens värdshus är mytomspunnet. Här har kungligheter övernattat och på 1940-talet, långt innan Marias familj flyttade in, hade den lokala nazistföreningen sammankomster här.

Anledningen till de ibland ganska udda förfrågningar som Maria Svensson får är att det sägs spöka härinne. Flera gäster säger sig ha sett andar i rummen, dock inte Maria själv. En gång flydde några spökrädda gäster i taxi mitt i natten.  Men Maria Svensson är själv inte rädd. Här har gäster sett en man om natten:

Hoppar inga spöken ur skåpen

Maria Svensson tar inte emot gäster via någon bokningssajt, utan vill alltid prata med dem innan. Det är viktigt att de inte har fått en felaktig bild av stället.

– En del tror att det hoppar spöken ur skåpen. Då blir de nog besvikna, säger hon.

Maria Svensson har bott på Stenkullen i nästan hela sitt liv och var bara ett år när föräldrarna köpte stället. Under många år drev Maria värdshuset tillsammans med sina föräldrar, men efter deras död bor hon numera själv i det 575 kvadratmeter stora huset.

Bara utvalda gäster får övernatta hos Maria Foto: SVT/Jenny Widell

Hon slänger nästan ingenting. Flickrummet finns kvar i helt orört skick på en av övervåningarna.  

”Jag var gräslig som barn”

Som barn var Maria Svensson en bortskämd liten flicka. Det är i alla fall så hon beskriver sig själv.

– Jag var gräslig som barn. Jag var ju enda barnet. Vid nåt tillfälle var det en psykolog här och åt och sa till mamma och pappa att de måste skaffa ett sommarbarn för ”det är inte bra för flickan att vara ensam”.

Föräldrarna lydde rådet och inhyste ett sommarbarn. Då blev det bara ännu värre.

– Då fick jag ju konkurrens. Jag bet den där flickan och var allmänt....ja väldigt otrevlig.

För att få vara ifred brukade Maria Svensson gömma sig i ett lönnrum på vinden. Följ med in i Marias hemliga vrå:

De gäster som blir godkända av Maria Svensson har höga förväntningar när de kommer.

– De väntar sig att få en upplevelse när de kommer hit. Det är inte bara det att jag ska servera mat och vara trevlig. Jag måste även gå runt och guida och berätta hela historien om stället. Det blir ungefär en extra timme för mig för varje sällskap jag har, men det får ju jag bjuda på.

”Vi har en död hand över oss”

Redan 1957, när Marias föräldrar köpte Stenkullen, var en motorväg på gång. Den stod klar 1965.

– Men vi visste ju inte att den skulle ligga så här nära huset.

Det har trots det gått att bedriva verksamhet. Men nu vilar ett annat hot över värdshuset. Ostlänken. Den omfattande järnvägssatsningen har planerats i över två decennier.

– Vi har en död hand över oss. Först har man en motorväg i sin trädgård och sen får man en järnväg också. Alltså... hallå? Hur kommer det att bli med ljud och allt? Det kanske går jättebra med en järnväg också, men det är ju en ovisshet, så man är ju som fånge i sitt eget hem.

Se hela inslaget hemma hos Maria Svensson här:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.