Foto: TT

Hostar medvetet på andra – kan vara brottsligt

Uppdaterad
Publicerad
Polisregion Öst, där bland annat Östergötland och Sörmland ingår, har fått in flera fall där personer har hostat på andra människor och även sagt att de har corona. Nu går polisen ut med en uppmaning i sociala medier.

Coronapandemin påverkar hela samhället – och så även polisen. Nu har polisen två aktiva förundersökningar inom polisregion Öst där personer har hostat på andra människor och sagt att de har corona.

– Än så länge är det inte särskilt vanligt förekommande. Men vi har ett antal fall i regionen. Därför gick vi nu ut på sociala medier för att försöka öka förståelsen, säger Kristian Malzoff, operationsledare vid polisen.

”Finns en stor oro”

Enligt honom är det framför allt yngre personer som hostat mot andra, men det förekommer även att äldre personer gjort så.

– Det finns en stor oro som påverkar hela samhället. Sjukvården gör just nu en tung insats och att då medvetet gå omkring och hosta mot andra och medvetet göra sig lustig över den hör oron känns inte alls bra, säger Kristian Malzoff.

Enligt polisen kan det röra sig om ett brott. Om man medvetet tillfogar en annan person sjukdom kan man misstänkas för misshandel. Sker det av oaktsamhet kan det handla om vållande till kroppsskada eller framkallande av fara för annan. Enligt polisen är dock den mest troliga rubriceringen ofredande.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Östergötland och på Gotland

Mer i ämnet