Hundägare rädda för algerna

Publicerad

Algblomningen i Östersjön har börjat ovanligt tidigt i år, både vid i Östergötland och runt Gotland. Algerna kan vara till fara både för människor och djur.

– Det är lite grumligt och jag kan inte säga om det är algblomning men vi är jätterädda om hundarna och vill inte utsätta de för någonting som inte är nödvändigt, säger Lotta Driscoll Brunius som är vid Stegeborgmed sina två hundar Ice och Tamino com är av rasen Curly coated retriever.

Flera platser går inte att bada på

Hon har haft problem på flera platser i sommar. I till exempel Flatvarp i Tjust skärgård har inte de vattentokiga hundarna heller kunnat bada. Inomskärs där vi står syns inte algblomningen av annat än att vattnet är grumligt men Andreas Jakobsson som står och tankar sin båt har märkt av mer.

– Utanför öarna kan man märka av att det är mycket. Vissa varma dagar kan man se att de stora stråken kommer.

Värmen och utsläpp

Östersjöforskare Bo Gustafsson från Baltic Nest Institute berättar att algblonmmningen skett tidigt i år på grund av värmen.

– Situaionen är sådär i Östersjön. På vissa ställen i västerhavet har man sett at det blivit mycket bättre. Men i stora delar av den egentliga Östersjön släpar det efter.

Är det olika hur man sköter sig vad gäller utsläpp?

– Största insatsen vad gäller reningsverk gjorde vi i Sverige redan på 70-talet. Men i stora delar av gamla öst har man fortfarande en del att göra vad gäller reningsverk.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer