Hundar har väldigt god samarbetsförmåga med människor, men det finns individuell variation även inom samma ras. Foto: TT

Hundstudie kan ge större kunskap om autism och adhd

Uppdaterad
Publicerad

Hundar inom samma ras har olika lätt att samarbeta med människor. En ny studie från Linköpings universitet visar att hormonet oxytocin spelar stor roll när det gäller sociala relationer.

– Dessa resultat kan underlätta för oss att förstå även mänskliga sociala funktionsstörningar, säger professor Per Jensen

Samarbeta med människor

Hundar är sedan länge kända för sina goda förmåga att samarbeta med människor. Bland annat är hunden snabb på att ”be ägaren om hjälp” när det uppstår något problem som för dem tycks vara svårt.

Men variationen i förmåga att samarbeta med människan är stor. Nu har Per Jensen, professor vid Linköpings universitet, kunnat fastslå att denna variation är stor även inom samma hundras.

–  Vi tror att detta i framtiden också kan ge oss mer kunskap om sociala funktionsstörningar hos människor, som exempelvis autism och adhd.

Oxytocin inblandat

En misstanke om att hormonet oxytocin var inblandat fanns redan innan forskningsstudien började. Hormonet är känt för att vara viktigt vid sociala relationer hos både människor och djur. För att söka svar på varför olika hundar är olika snabba på att söka samarbete med människor genomfördes en forskningsstudie.

– Det här är viktigt dels för att det är vårt absolut närmaste husdjur idag, dels för att de här oxytocinsystemen ser exakt likadana ut som hos människan, berättar Per Jensen.

Per Jensen, professor vid Linköping Universitet, menar att den nya hundstudien kan lära oss något om människors sociala funktionsstörningar också. Foto: SVT arkiv

Ökad kontakt

Tidigare studier har tytt på att hundarnas skillnad i förmåga att kommunicera kan bero på oxytocinet och arvsmassan. Hur effekten av oxytocinet ser ut hos varje hund samspelar med hur arvsmassan hos hunden ser ut.

Resultaten av undersökningen visade att hundar med en viss variant av arvsmassa reagerade med att öka kontakten med människan när oxytocinnivån höjdes.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.