Hundar känner skam och orättvisa

Uppdaterad
Publicerad

Efter flera tusen år av gemenskap har hunden blivit allt bättre på att tyda oss människor. De förstår mer än vi kan ana och är underskattade, menar Per Jensen professor i etologi som nu släpper en ny bok.

– Ibland överskattar folk sina hundar ganska ordentligt kan jag väl säga, men det är faktiskt vanligare att man underskattar dem. Man fattar nog inte alltid hur mycket de egentligen förstår och hur mycket de egentligen kan göra, säger Per Jensen, professor i etologi vid Linköpings universitet.

Ägare med bestämda åsikter

När vi beger oss till hundrastgårdar och djursjukhus för att prata med hundägare är det inte svårt att få människor att berätta om sina djur. De allra flesta har ganska bestämda åsikter om deras hundar.

Förstår din hund vad du säger?

– Ja det gör hon, säger Gun Karlsson bestämt.

– Jag tror de förstår mer än vad vi tror, säger Hans Johansson som är ute på promenad i Lindö i Norrköping med daghunden Oliver.

– Ofta när man säger någonting så visar hon med både kroppsspråk och ögon att hon förstår, säger Madeleine Eriksson.

– Hon hör när man pratar med andra, om man ska gå och äta, eller fika, då spetsas öronen extra, säger Kalle Palmqvist, och tittar ner på sin tik Zelda.

”De kan inte dölja sina känslor”

Per Jensen har samlat vetenskapliga studier om hundar från hela världen och nu har han skrivit sin andra bok om just hundar.

– Jag brukar säga att de är genomskinliga i sina känslor. De kan inte dölja sina känslor, om de är glada så ser man det om de är arga så ser man det, om de är rädda så visar dem det, fullt ut hela tiden, säger professor Per Jensen.

”Undviker ögonkontakt med mig”

Kan din hund skämmas?

– När jag då har varit lite hård i tonen så kanske man ser på henne att hon förstår att det inte var så bra det hon gjorde, säger Birgitta Johansson.

– Hon vet när hon har gjort någonting dumt, hon tittar bort undviker ögonkontakt med mig, berättar hundägaren Kalle Palmqvist.

Hundar kan skämmas

Faktum är att hundar faktiskt kan känna både orättvisa och skam, berättar Per Jensen.

– Vi vet det dels genom att man har studerat deras beteende i situationer där hundarna gör förbjudna saker vi vet att deras beteende ändrar sig då, speciellt mot ägaren. Sen har man också mätt saker som stresshormoner puls, precis som du och jag om vi gör någonting som vi inte riktigt får och vi vet om att det här egentligen inte är riktigt okey att göra då får vi en ökning av stresshormoner pulsen sticker i väg, exakt samma sak händer hos hundarna, säger han.

– Hundar förstår när de själva blir orättvist behandlade. Det har gjorts flera experiment, bland annat belöna man en hund men inte den andra för att göra ett enkelt trick, vacker tass. Det visade sig då att den hunden som inte får belöning den hunden slutar ganska snart att göra vacker tass, den är helt enkelt inte intresserad längre. Om man inte belönade någon av hundarna så fortsätter de gärna, säger Per Jensen.

Har ett talande kroppsspråk

Mot slutet av vår intervju pockar Nisse, en av Jensens hundar på uppmärksamheten. Han krafsar, skäller och tittar uppfodrande på Per och jag undrar förstås vad det är Nisse försöker säga.

– Han säger att han tycker det här är väldigt tråkigt, ska det verkligen vara så här att vi ska sitta och prata här hela dagen? Han skulle nog föredra att gå på promenad, men han gör ju det väldigt tydligt, han signaler till mig med sitt kroppsspråk och sitt talande språk, att nu tycker jag vi går härifrån, säger Per Jensen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.