I klippet berättar nya ägaren Lena Johansson hur det var att ta hand om Nalle. Foto: SVT/Christian Zetterdahl

Nalle har fått ett nytt hem

Uppdaterad
Publicerad

Det är främst sällskapsdjur som katter och hundar som omhändertas av länsstyrelsen. SVT har träffat hunden Nalle som fått ett nytt hem.

Lena Johansson fick erbjudande om att ta hand om blandrashunden Nalle.

– Det var en bekant som ringde mig och sa: ”Nu har jag en hund för dig”. Man har ju ett djurhjärta så jag tänkte – ja okej då, säger Lena Johansson, som har lilla Nalle i knäet.

Husse till sjukhus – Nalle lämnades kvar

Nalles ägare blev sjuk och åkte in till lasarettet. Kvar i bostaden var Nalle, husse kunde inte längre sköta om honom. Till slut omhändertogs Nalle av länsstyrelsen för omplacering.

Men det var inte mycket som Lena visste om hunden eller vad den varit med om. Men efter ett första möte var det inte mycket att fundera över, Nalle skulle följa med hem, berättar Lena Johansson.

– Jag tog med honom hem – för så var det bestämt, säger hon och skrattar samtidigt som hon tittar ner på Nalle, som med skarp blick håller koll på omgivningen.

– Jag vet ingenting om hur Nalle har levt tidigare, säger Lena Johansson. Foto: SVT/Lovisa Gelin

Extra utgifter för ny ägare

Dock blev det en hel del utgifter, Nalles päls behövde vårdas, hans tänder hade inflammerats och kastrering tillkom. Dessutom var det en del att jobba med. Han behövde bli rumsren och tryggare i sig själv, då han förmodligen tillbringat mycket tid inomhus.

– Han såg inte ut som han gör idag. Man såg att husse, i det här fallet, hade behövt ägna lite mer timmar till att sköta om honom, säger Susann Anckarman, som arbetar med djurärenden på länsstyrelsen i Östergötland.

Föredrar män

Idag har Nalle bott ett år i sitt nya hem och han är otroligt omtyckt och får han själv välja, har husse en speciell plats.

– Han älskar människor, framförallt män. Han har ju haft en husse, så min man och Nalle klickade direkt, säger Lena Johansson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.