– Jag är förvånad att det är så liten koppling till hundens personlighet, säger hundforskaren Lina Roth. Foto: Fotograferna Holmberg/TT och Lena Liljeborg/SVT

Hunden speglar ägarens långtidsstress

Publicerad

Den långvariga stressnivån hos en hund verkar följa dess ägare, visar en ny studie på Linköpings universitet.

– Det är främst hundägarens personlighet som påverkar hunden och inte tvärtom, säger hundforskaren och lektorn Lina Roth på Linköpings universitet.

En stressig läggning

Att vi flockdjur starkt påverkar varandra känslomässigt inom gruppen, är välkänt. Den nya studien på Linköpings universitet visar att det även gäller mellan olika arter. Men vem påverkar vem?

– Vi såg förvånande nog inte någon större koppling mellan hundens egen personlighet och långtidsstress. Däremot hade ägarens personlighet stark effekt, säger Lina Roth som har lett studien på Linköpings universitet.

Mättes över flera månader

Forskarna har i flera månader mätt stressnivåerna hos 58 hundar och deras mattar. 25 border collie och 35 Shetland sheepdog deltog tillsammans med sina kvinnliga ägare.

I en liten hårtuss, klippt från nacken på såväl hunden som dess ägare, mättes koncentrationen av stresshormonet kortisol.

Det är långvarig stress som mäts. Inte tillfällig stress som till exempel under en promenad eller tävling.

Ska kolla män och om raser är olika stresståliga

Nu vill forskarna gå vidare med att studera fler raser. De vill också kolla om även ”hussar” påverkar sina hundar på samma sätt som ”mattarna” i studien gör.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer