Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Enligt Annika Krutzén så har kommunen innan Ivo:s granskning inte tagit emot några klagomål om hur Humana bedriver sin verksamhet. Foto: SVT/August Askbom

Linköpingspolitikern efter Humanas indragna tillstånd: ”Oerhört allvarliga brister”

Uppdaterad
Publicerad

650 anställda och drygt 100 brukare i Östergötland och på Gotland berörs när omsorgsbolaget Humana mister tillståndet att bedriva personlig assistans. Inom två veckor ska verksamheten vara avvecklad. Det har har Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) beslutat.

Efter allvarlig misskötsel har inspektionen för vård och omsorg (Ivo) beslutat att dra in Humanas tillstånd att bedriva assistansverksamhet och hemtjänst. Bakgrunden till beslutet är återkommande brister i verksamheten och den 10 februari ska verksamheten vara avslutad.

I Östergötland och på Gotland får drygt 100 personer assistans från Humana och företaget har drygt 600 anställda i området. Den största verksamheten finns i Linköping där mellan 25-30 brukare får personlig assistans av Humana.

– Om det Ivo skriver att de upptäckt så är det oerhört allvarliga brister. Vi vill kunna lita på de utförare som kommunen har, att de bedriver sin verksamhet på rätt sätt och att man kan leverera den vård man har lovat, säger Annika Krutzén (M), ordförande social- och omsorgsnämnden i Linköping.

Situationen i Norrköping

I Norrköping blir situationen inte lika kritisk eftersom det endast är 14 personer som valt Humana för personlig assistans och därmed måste byta utförare innan 10 februari. 

– Det är ett allvarligt läge för den enskilde individen som behöver byta och känner oro utifrån det. Men om de 14 personerna väljer att få assistans av kommunen, så är det inga problem för oss att täcka upp, säger Magnus Johansson, vård- och omsorgsdirektör Norrköpings kommun.

Hör Annika Krutzén (M), ordförande social- och omsorgsnämnden i Linköping i videon ovan.

Östergötland: 100 kunder och 600 anställda.
Gotland: 10 kunder och 50 anställda.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.