Helen Dannetun, rektor vid Linköpings universitet. Foto: Jonas Roslund/SVT

Hundratals nya platser kan tas fram vid Linköpings universitet

Publicerad

Regeringen vill att antalet utbildningsplatser vid högskolor och universitet utökas med 10 000 platser. Detta för att minska effekterna av alla varsel under coronapandemin. Linköpings universitet sa idag att de kan bidra med flera hundra platser.

– Vi är ett universitet med stor bredd och stora möjligheter att erbjuda samhällsrelevanta utbildningar som ger jobb snabbt, det vet vi. Vi har till detta uppdragsutbildningar som kan passa företag i det här allvarliga läget och distansutbildningar som kan ge ökad kompetens till många i arbetslivet, i väntan på att livet återgår till det mer normala, säger Liu:s rektor Helen Dannetun, i ett pressmeddelande.

Överintag

Liu höll idag en digital pressträff där man också meddelade att de har ett eget ”paket” med möjliga utökningar på program och kurser. Universitetet har gjort en snabb inventering av läget och anser att man till exempel kan få ett överintag på det tekniska basåret med mer än 100 platser. Totalt ska beredskapen vara god, men det höjs också varnande röster:

Coronaviruset i Östergötland och på Gotland

– Vi måste vara medvetna om att det rådande distansläget har kostat på en hel del och att vi troligen kommer att se resultatet av att många i våra verksamheter har gjort stora ansträngningar. Vi måste, trots läget, också tänka hållbart och långsiktigt, säger Karin Axelsson, dekan på filosofiska fakulteten.

Inom vårdutbildningarna har man diskuterat snabbutbildningar och ett medicinskt basår.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Östergötland och på Gotland

Mer i ämnet